Znakovi i liječenje pelenskog osipa

Anthony J. Mancini

Svaka beba koja nosi pelene sklona je pelenskom osipu. Iako se čini prilično uobičajeno, pelenski osip može uzrokovati značajnu neugodnost za vašu bebu, što napore u prevenciji i učinkovitom liječenju čini vrlo važnim.

Jasni znakovi

Možete ga jednostavno prepoznati: Bebina guza je crvena i upaljena, s oteklinama u području pelena. Ako osip ima crvenkasto-roze otekline koje okružuju crvene mrlje u području pelena ili oko usta vaše bebe, možda je već napredovao do gljivičnog osipa, koji treba tretirati topikalnim antifungalnim lijekovima.

Budući da vam beba ne može riječima reći što nije u redu, može izraziti svoju nelagodu kroz plač i razdražljivost, pogotovo u vrijeme promjene pelena, a možda i gubitkom apetita.

Što uzrokuje pelenski osip?

U većini slučajeva pelenski osip je rezultat iritacije kože od vlage u području pelene. Promjene u pH vrijednosti kože, oštećenja od proteina u stolici te sekundarne infekcije bakterijama ili gljivice glavni su krivci. Ovdje su navedeni neki drugi uobičajeni uzroci.

Neispravno čišćenje područja pelene

Budući da je pelenski osip uzrokovan promjenama pH vrijednosti koje se događaju kada se stolica i urin kombiniraju, nježno i temeljito čistite otpad s nježne bebine kože. Upotrebljavajte blage bezalkoholne vlažne maramice ili mekani ručnik za bebe i toplu vodu.

Za osjetljivu kožu najbolja je obična voda, dok je za guzu potreban blagi sapun. Izbjegavajte trljanje grubim ručnikom jer će to samo pogoršati osip i bebi će biti još neugodnije.

Nedovoljno često mijenjanje pelena

Istraživanja su pokazala da djeca kod kojih su pelene promijenjene barem osam puta dnevno imaju rjeđe pelenski osip. Česte promjene pelena važne su iz dva razloga: Dugotrajno vlaga čini kožu slabom i sklonom osipu, a što su više vremena urin i stolica zajedno, više će enzimi u stolici ozlijediti bebinu kožu.

Super-upijajuće pelene mogu pomoći povlačenjem urina s kože i iz bebine stolice.

Gljivične infekcije

Nakon što je bebina koža bila predugo vlažna, ona postaje osjetljiva na gljivični osip, najuporniju vrstu pelenskog osipa. Liječenje antibioticima može izazvati proljev, što može pokrenuti gljivični osip.

Ovaj tip osipa prepoznat ćete po crvenkasto-rozim oteklinama ili bijelim gnojnim oteklinama okruženim crvenim mrljama u području pelena. Vaša beba također može imati bijele mrlje u ustima, a dojke vam mogu biti bolne ako je dojite. Ako to stanje potraje, nazovite pedijatra što je prije moguće radi antifungalnog liječenja.

Prevencija i liječenje

Evo kako možete spriječiti pojavu pelenskog osipa:

 • Mijenjajte pelene vaše bebe što je prije moguće nakon što se smoče ili zaprljaju

 • Očistite bebino genitalno područje temeljito nakon svakog pražnjenja crijeva i omogućite da se to područje osuši, pazeći da ne trljate kožu previše dugo ili grubo

 • Namažite bebinu guzu tankim slojem zaštitne masti ili vazelinom Kada stavljate čiste pelene, nemojte ih previše pričvrstiti, nego dopustite kruženje zraka

 • Pokušajte upotrebljavati ekstra upijajuće pelene ili one koje imaju vazelina u gornjem sloju koji dodiruje bebinu kožu

 • Obratite posebnu pozornost na područje pelena ako vaše dijete uzima antibiotike ili ima proljev

 • Mijenjajte pelene često

Ovdje su navedeni samo neki pokušaji i dobre metode za liječenje pelenskog osipa nakon što se pojavi:

 • Mijenjajte pelene često kako biste smanjili vlažnost kože

 • Zračite kožu ostavljajući dijete malo vremena svaki dan bez pelene (iako trebate pri ruci imati pelenu ili krpu u slučaju nezgode)

 • Nakon pražnjenja crijeva, očistite bebinu guzu temeljito i dobro posušite prije stavljanja pelene

 • Nanesite debeli sloj kreme koja sadrži cinkov oksid ili vazelin, ili kreme koju je preporučio liječnik, kako biste spriječili da urin dođe na nadraženu kožu

 • Ako sve ostalo ne uspije, pokušajte s drugom vrstom pelena ili drugim deterdžentom, ako vaše dijete nosi platnene pelene

 • Razmislite o upotrebi jednokratnih pelena s vazelinom u gornjem sloju

 • Nazovite svog zdravstvenog djelatnika ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana ili ako se pojave plikovi ili gnojne otekline

Pristanak na kolačiće