Čitanje bebama: zašto svaki tata treba sudjelovati

Aviva Patz

Vrijeme za priču daje mladim tatama aktivnu ulogu u odgoju svog djeteta i pomaže im u povezivanju sa svojom bebom. Kliknite dolje da biste razumjeli zašto i pronašli načine za usklađivanje čitanja bebi sa svojom rutinom.

Čitanje bebama jedan je od najmoćnijih načina da mladi tate pomognu oblikovanju života svog djeteta. Vrijeme čitanja produbljuje vezu tata-dijete, daje tatama priliku da shvate najnovije faze razvoja svoje bebe, poboljšaju rječnik bebe i razvoj jezika kao i da razvijaju njihovu maštu.

Savjeti tatama za zabavno čitanje Slijedite ove savjete kako biste najbolje iskoristili vrijeme čitanja s bebom: Poigravajte se glasom. Animirajte razgovore likova čitajući pretjeranim, smiješnim glasovima i dodajte blesave zvukove (vuš, bang, lup) kako bi priče bile uzbudljivije za vašu bebu ili dijete jasličke dobi.

Idite dalje od onoga što piše u knjigama. Glumite smiješne scene iz knjiga i ponovite duhovite fraze (npr. „Mačka u šeširu”) tijekom dana kako biste stvorili interne šale i uživali u zajedničkim iskustvima.

Prilagodite radnju iz knjige. Uključite dijete u priču zaustavljanjem i pitanjem za njegovo mišljenje (npr. „Što misliš, što će se dogoditi toj košari za jaja?”). To pokazuje da ste zainteresirani za mišljenje i osjećaje svog djeteta. To ga također potiče da obrati pozornost kada mu čitate.

Odaberite za bebu knjige koje vam se sviđaju. Nisu svi tate zainteresirani za knjigu „Vrlo gladna gusjenica”. A to može biti prednost. Iako možda mislite da, na primjer, Medo Winnie zvani Pooh ili Medvjedić Paddington nije za vašu kćer, to bi moglo postati njezino omiljeno štivo. Dobivanje tatinog jedinstvenog pogleda na materijal koji čita, može otvoriti nove svjetove djetetu.

Planirajte odlaske u knjižaru ili knjižnicu. Djeca jasličke dobi veselit će se tim izlascima jer oni pružaju kvalitetno vrijeme provedeno s tatom. Puštajući dijete da odabere nešto od tri do četiri naslova koje ste za njega vi odabrali, pomoći će da se osjeća više uključeno i željno istražiti priču. Pronađite posebno mjesto za čitanje. Udoban naslonjač, na primjer, može biti dobro mjesto za čitanje s bebom ili djetetom jasličke dobi. Držite u blizini određeni broj knjiga za bebe – uključujući i neke slikovnice – kako biste potaknuli i spontano čitanje.

Upotrijebite grafikon s naljepnicama. Grafikoni koji prate napredak djeteta s naljepnicama pomoći će podizanju uzbuđenja oko broja knjiga koje ste pročitali ili vremena koje ste proveli čitajući zajedno. (Neka dijete odabere naljepnice – princeze, pande ili možda zlatne zvijezde.) Kada dođete do određenog broja, proslavite svoj napredak! To bi mogla biti čajanka, izlet na igralište ili sat neprekidnog igranja. Uskoro grafikon neće biti potreban jer će svatko htjeti čitati zato što uživa.

Pristanak na kolačiće