Kako mogu održavati svoju bebu stimuliranom?

Aviva Patz

Zdrave bebe napreduju u okruženju s umjerenom stimulacijom. I ta stimulacija ne mora biti izazvana skupim elektroničkim igračkama koje čine čuda i zvukove – naprotiv! Ona može doći iz interakcije s vama, promatranja, igranja i upoznavanja različitih boja, zvukova i tekstura u dječjem svijetu.

Možda ste pomislili: „Kako previše stimulacije može biti loše?” Vaša beba još nije iskusna u obavljanju višestrukih zadataka. Dakle, dok vi možete u isto vrijeme slati poruke, kuhati, slušati glazbu, tapkati nogama i žvakati žvakaću gumu, beba može u potpunosti biti zauzeta samo razgledanjem kutije sa žitaricama ili jarko obojene čarape.

Previše događaja odjednom može pretjerano i zbunjujuće djelovati na vaše dijete. Baš kao što odrasli imaju različite pragove uzbuđenja (tko nije poželio pobjeći iz prepunog trgovačkog centra za vrijeme blagdana?), tako i bebe. Stvar je u tome kako pronaći ravnotežu u stimulaciji koja izgleda prikladna za vaše dijete.

Evo nekoliko savjeta kako bebi pružiti odgovarajuću količinu angažmana:

Družite se. Vi ste omiljena zabava vaše bebe. Razgovarajte s njom – o svom danu, vremenu ili što god vam padne na pamet. Pjevajte pjesmice, pravite smiješne izraze lica ili zvukove, čitajte joj ili idite u šetnju. Vaša beba sluša i uči od vašeg glasa, izraza lica, načina govora, dodira – svakog i najmanjeg poteza koji napravite. Prednost je što je rizik vrlo mali da će to bebi biti previše stimulacije jer ćete biti u mogućnosti osjetiti kad je spremna za predah – mogla bi okrenuti glavu ili se naglo učiniti uzrujanom.

Samostalna igra. Ne morate osjećati obvezu da se uvijek pridružite igri. Zapravo je korisno bebu pustiti da se na miru igra sa svojim igračkama. Samostalna igra joj daje priliku da istražuje igračke vlastitim tempom, otkriva svoje okruženje te razvija zdrav osjećaj o vlastitoj osobnosti.

Promjena igračaka. Bebina kutija za igračke može biti prepuna, pa uzmite samo nekoliko igračaka odjednom kako bi se beba doista usredotočila na svaku od njih. To će joj pomoći da stekne osjećaj sigurnosti u svom okruženju i potaknuti želju da nastavi istraživanje, kao i učenje.

Obogatite igru svoje bebe ​i držite je na sigurnom stvaranjem specijalnih mjesta za bebu u kući. Primjerice, razmislite da donji ormarić u kuhinji proglasite zonom za bebino istraživanje. Napunite ga plastičnim posudama za piknik, lopaticama i nekoliko starih lonaca i tava. Držite ostatak ormara zatvorenim sigurnosnim kvačicama.

Zatim, dok praznite stroj za pranje posuđa ili sjeckate povrće, beba može biti zauzeta vlastitim aktivnostima, kao što su punjenje i pražnjenje, bacanje i slaganje, lupanje i zveketanje. Prepustiti bebi kontrolu stimulacije osigurava da će to biti točno koliko joj treba.

Pristanak na kolačiće