7 koraka za sigurnost aktivnog mališana

Kara Giannecchini

Kao roditelju, promatranje bebe koja počinje puzati nevjerojatno je uzbudljivo iskustvo, ali iskustvo koje kida živce. Uz pokretljivost vašeg djeteta dolazi more sigurnosnih problema o kojima možda niste ni pomišljali ranije.

Iako ništa ne može zamijeniti roditeljsko budno oko, ovih sedam osnovnih savjeta pomoći će osigurati da, kada beba počne puzati, vi i vaš dom budete spremni.

1. Spustite se na bebinu razinu – doslovno

Kada vaša beba počne puzati, spustite se na ruke i koljena i pužite oko kuće, obraćajući pažnju na predmete koji su u dosegu bebe.

To će omogućiti da bolje razumijete sve opasnosti za vaše dijete. Na primjer, puzanje ispod stola može vas podsjetiti na utičnicu ispod njega, koju rijetko upotrebljavate i koja mora biti pokrivena.

2. Blokirajte stepenice

Ako imate stepenice u kući, morat ćete postaviti sigurnosna vrata i na vrhu i na dnu. Imajte na umu da ako upotrebljavate vrata na pritisak, dijete koje je dovoljno teško može ih izvaditi. Vrata učvršćena na zid su sigurniji izbor.

3. Pazite na kabele

Pobrinite se da je sve što ima kabel izvan dosega, uključujući bebifone i mobilne telefone. Također je pametna ideja da uložite u bežične rolete i dekoracije za prozore.

4. Osigurajte sve velike i teške predmete

Kada počne puzati, beba će se pokušati sama popeti na predmete u kući. Uvjerite se da su televizori, mikrovalne pećnice, akvariji, ormari za knjige, namještaj i veliki aparati – u osnovi sve što bi se moglo prevrnuti prema naprijed ili pasti na vaše dijete, ako se povuče dovoljno jako – pričvršćeni na zid ili pod.

5. Zaključajte potencijalne opasnosti

Garaža, podrum, kupaonica, soba za vježbe i kućni ured su sobe čiji sadržaj može predstavljati opasnost za vaše dijete. Svi ormarići koji sadrže pribor za čišćenje, boje, teške alate, utege, male komadiće ili kemikalije bilo koje vrste trebaju imati lokot, ako su u bebinom dosegu.

6. Zaštitite ili blokirajte sve rubove i utičnice

Svi oštri rubovi na namještaju trebali bi imati zaštitu, a svi električni priključci moraju imati zaštitni poklopac.

7. Učite sigurno hodanje

Kada je dijete spremno za početak hodanja, vježbajte ga da ide gore i dolje stepenicama, pokazujući mu da se uvijek treba držati za ogradu. Također, uklonite sve male prostirke koje bi mogle uzrokovati da beba sklizne i padne.

Kada se dijete počne kretati po kući, slijedite ove osnovne savjete za sigurnost i bit ćete mirni. Sada će najveći izazov za vas biti držati korak s njim!

Pristanak na kolačiće