Osiguravanje vašeg doma nakon što je dijete prohodalo

Melissa A. Kay

Sve ćete učiniti da zaštitite svoje dijete. Sad kad hoda i kreće se po kući na posve nov način najvažnije je da zaštitite dijete u kući. Vjerojatno ste već poduzeli neke korake, ali uvijek postoje mjesta i predmeti u domu koji mogu predstavljati opasnost o kojoj niste razmišljali.

Ovdje možete pronaći jednostavne smjernice koje se odnose na neke stvari koje trebate učiniti sigurnijima za bebu te opasnosti koje trebate otkriti kako bi vaš novi hodač bio siguran.

1. Spustite se na razinu bebe

Možda ste to već učinili kad je beba počela puzati, ali kad počne hodati, vaša beba će u kući moći dohvatiti više predmeta i možda će biti taman te visine da udara u stvari.

Čučnite na bebinu razinu i uklonite lomljive i male predmete koje bi mogla dohvatiti i kojima bi se mogla udaviti te potražite oštre rubove i kuteve stola. Odbojnici za rubove ili jastučići zaštitit će vaše dijete u slučaju da udari o oštar rub. Klinika Mayo Clinic predlaže uklanjanje klimavih stolova ili drugog komada pokućstva koji bi se lako mogli prevrnuti ako se beba uhvati za njih kako bi se pridržala.

Također pričvrstite za zid ormariće za knjige, police i druge komade namještaja kako biste spriječili prevrtanje.

2. Spriječite trovanje

Klinika Mayo Clinic predlaže da sve što bi moglo biti opasno držite podalje od dohvata kako biste spriječili slučajna trovanja. To uključuje razne vrste biljaka, lijekova, sredstva za čišćenje i pranje posuđa, izbjeljivače i druge proizvode koji sadrže alkohol ili toksični materijal.

Dobro bi bilo sve potencijalno opasne proizvode držati u originalnoj ambalaži tako da možete imati odgovarajuću naljepnicu i informacije o sigurnosti. Ako ne možete u potpunosti ukloniti toksične materijale, pobrinite se da zaključate vrata ormarića.

Pobrinite se da pri ruci imate broj Centra za kontrolu otrovanja.

Stepeništa i prozori

Upotrijebite zaštitna vrata na vrhu i dnu stepenica i na ulaznim vratima sobe u kojoj ima opasnih tvari. Uklonite namještaj podalje od prozora kako se dijete ne bi popelo na prozorsku klupčicu. To također uključuje dječji krevetić. Kako biste izbjegli gušenje, pobrinite se da zavjese nemaju uzice u obliku omče.

Ostale važne mjere opreza

• Kupite zaštitu za utičnice da biste izbjegli opasnost od električnog udara • Upotrebljavajte samo stražnje plamenike na štednjaku • Upotrebljavajte zaustavljače za vrata kako beba ne bi mogla zatvoriti vrata i prikliještiti prste ruku i nogu • Ugradite blokade za školjku kako biste izbjegli da beba otvori poklopac Na slavine instalirajte uređaje protiv vrele vode • Iskopčajte sve električne uređaje koje ne upotrebljavate • Kad ih ne upotrebljavate, zatvorite perilicu za suđe i kantu/kompaktor za smeće • Kako biste izbjegli spoticanje, uklonite male tepihe

Ne zaboravite, vaša beba je spremna istraživati područja koja do sada nije mogla dohvatiti. Zaštita bebe uglavnom uključuje zdrav razum i ove smjernice pomoći će vam da se osjećate opuštenije znajući da je vaša beba zaštićena od potencijalnih opasnosti.

Pristanak na kolačiće