Problemi sa zubićima: Kako otkriti i tretirati ozljede sa zubićima

Suzanne Dixon

Djeca koja tek prohodaju često padaju i udaraju se u zube. Zapravo, oko jedne trećine sve male djece ima neku vrstu ozljede na zubima! Najveći je rizik između 18 i 40 mjeseci pa za svaki slučaj naučite što možete učiniti.

Dobro je posjetiti zubara prije nego što vaša beba postane jako aktivna, tako da znate koga pozvati u slučaju nezgode. Pedijatri i stomatolozi predlažu prvi posjet kad dijete napuni godinu dana. Tako će se vaše dijete brže naviknuti na zubara.

Ako zub ispadne

Ako je bebin zub potpuno ispao, zubar ga vjerojatno neće moći vratiti na svoje mjesto, pa ćemo pričekati dolazak zubić vile. Stalni zubi se pak mogu vratiti, sat ili dva nakon ozljede.

Ako vaše dijete izgubi trajni zub kada je malo starije, stavite zub u čistu posudu s malo pljuvačke i odmah ga odvedite zubaru ili u hitnu pomoć.

Kao i u svim slučajevima ispalih zuba, pritisnite rupu kako biste zaustavili krvarenje. Ako krvarenje ne prestane nakon 10 minuta konstantnog, čvrstog pritiska, odmah otiđite zubaru ili u hitnu pomoć.

Kada krvarenje prestane, možete djetetu dati paracetamol za bolove.

Ako je vaše dijete slomilo zub i polovica viri iz zubnog mesa, ili vidite liniju preko zuba, ili se pak pojavi zubna pulpa, odmah idite zubaru!

Ako se zub samo malo pomaknuo, ne trebate ići zubaru. Vaše dijete vjerojatno će vratiti zub jezikom na svoje mjesto u narednih nekoliko dana. Ako je zub gurnut u zubno meso, ali nije slomljen niti krvari, možete sačekati sljedeći dan za posjet zubaru. No budite sigurni da provjerite sa zubarom jer neka intervencija može biti potrebna sada ili kasnije.

Ako su zubi promijenili boju

Nakon bilo kakve ozljede zuba, bebini će zubi vjerojatno promijeniti boju tijekom razdoblja od nekoliko tjedana. Ako primijetite da se to događa, znači da je zub mrtav i treba ga izvaditi. Ali, ne brinite, vađenje zuba traje kratko i bezbolno je u sadašnje vrijeme.

Ako vaše dijete nije ozlijedilo zube, ali ima ozljede na zubnom mesu ili usnama, stavite mu hladan oblog i primijenite pritisak. Možete uzeti malu vrećicu s ledom ili zamrznuto povrće. Ako je rez veći od pola centimetra ili ide preko usana, odvedite dijete zdravstvenom djelatniku. On će poduzeti mjere da sve lijepo zacijeli.

Porezan jezik

Nemojte paničiti ako vaše dijete poreže jezik i puno krvari. Jezik ima dobar dotok krvi, tako da zna biti puno krvi. Osim ako su u slučaju veliki rezovi, jezik obično zaraste sam od sebe.

Zapamtite, iako se ne radi o stalnim zubima, ozljedama mliječnih zuba također treba pristupati ozbiljno. Ozljede mogu nanijeti trajne štete razvoju zuba unutar zubnog mesa, eventualno dovesti do kašnjenja u izbijanju zuba, a oštećenja na zubima kod beba također mogu utjecati na opće zdravlje zuba i zubnog mesa. Dakle, pazite na biserne zubiće!

Pristanak na kolačiće