Hranjenje čvrstom hranom

Jennifer Kelly Geddes

Hranjenje bebe jedna je od najzabavnijih stvari koju ćete učiniti. Ali kako ćete znati je li spremna za početak ovog kulinarskog putovanja? Evo kako se prebaciti s dojenja ili bočice na pravi obrok.

Jabuke i banane i kruške – oh, bože! Eksperimentiranje s novim okusima može biti i oduševljavajuće i frustrirajuće Moglo bi joj se sviđati ono što joj dajete – ili bi se mogla mrštiti. Ali ako se oboružate onim slatkim žličicama, puno papirnatih ručnika i malo dobre volje uživat ćete u uvođenju svoje bebe u veliki široki svijet hrane.

Kada početi Prije nego što uvedete krutu hranu, provjerite kontrolira li vaša beba dobro svoju glavu i vrat (što možete poboljšati svakodnevnim trbušnim položajem), može li dobro sjediti i sjedalici za hranjenje te da nema problema s gutanjem. Drugo je pravilo da se počne kad je beba dvaput premašila svoju porođajnu težinu i da teži najmanje 6 kg (13 lb). American Academy of Pediatrics preporučuje samo dojenje tijekom prvih šest mjeseci pa se posavjetujte sa svojim liječnikom oko uvođenja krute hrane u prehranu bebe prije ovog trenutka.

Prva hrana Možete hraniti svoje dijete svim vrstama jela od jednog sastojka tako da stavite pregaču i prihvatite se kuhanja! Sve dok je ono čime je hranite pripremljeno na pari i dobro usitnjeno ili ste napravili pire, možete pripremati jednostavnije verzije onoga što i sami jedete (tako jednostavno!). Evo kako započeti:

  1. Cijeli svijet je njezin. Pa, nemojte je još hraniti školjkama (većina liječnika će vam predložiti da sa školjkama i ostalim potencijalno alergenim namirnicama, kao što su kikiriki, jaja i ribe pričekate dok dijete ne napuni godinu dana)! Liječnici su običavali preporučivati pakuljice od jedne žitarice obogaćene željezom zato što se vjerovalo da su dosta lagane i time prikladne za želudac djeteta. No, budući da nema dokaza o tome da uvođenje hrane nekim određenim redom ima veze, provjerite sa svojim liječnikom kako biste vidjeli što će vam preporučiti. Neki liječnici sugeriraju hranjenje po boji. Na primjer, mogli biste je najprije hraniti svom hranom narančaste boje, kao što su breskve, tikva i slatki krumpir, nakon čega biste prešli na zelenu hranu (grašak, mahune itd.). Isprobajte i žitarice kao što su riža, zobene pahuljice i ječam. Dojena beba može poželjeti prvo probati meso, koje sadrži željezo i cink, dvije hranjive tvari koje ne nalazimo u izobilju u majčinom mlijeku.

  2. Manje je bolje. Ponudite bebi zalogaje veličine žličice te samo nekoliko njih po obroku dok se ne navikne na prijelaz. Ne tjerajte je da jede više nego što želi (ako stišće usne i okreće glavu, dobila je dovoljno).

  3. Budite spori, ali sigurni. Najbolje je pričekati dva do tri dana između svake nove hrane. Posluživanjem namirnica jedne po jedne tijekom nekoliko dana, lako ćete uočiti alergijske reakcije, kao što su proljev, osip ili povraćanje.

Pristanak na kolačiće