Kako na vrijeme primijetiti intolerancije na hranu i alergije i što činiti

Loraine Stern

Hranjenje izbirljivog djeteta teško je pod bilo kojim okolnostima. S alergijama na hranu ili problemima probave određene hrane, to postaje pravi izazov.

Postoji razlika između stvarne alergije, što je ozbiljan zdravstveni problem, i intolerancije, što je uglavnom neugodno. Ovdje možete pronaći pomoć da to razlikujete i neke smjernice za rad s njima.

Alergija na hranu

Alergijske reakcije pokrenu se kada tijelo počinje stvarati antitijela na bjelančevine ​u hrani. Teške alergijske reakcije, uz otežano disanje, pa čak i kolaps i šok, mogu biti opasne po život.

Većina alergijskih reakcija prepoznatljivo je po simptomima koji mogu uključivati​ koprivnjaču i druge crvene, točkaste osipe, proljev, povraćanje, curenje iz nosa i teško disanje.

Mlijeko je najčešći uzrok alergijskih reakcija u male djece. Dvoje ili troje od svakih 100 djece imaju alergiju na kravlje mlijeko. Njih gotovo 95 posto to prerastu do dobi od 4 godine.

Alergije na orašaste plodove, školjke te bjelanjke drugi su najčešći uzrok. Reakcije na te namirnice manje vjerojatno će nestati kad dijete odraste i mogu trajati tijekom cijelog života.

Kikiriki je još jedan čest uzrok alergijskih reakcija. On zapravo nije orašasti plod već mahunarka, poput graška, tako da djeca koja su alergična na kikiriki često nisu alergična na bademe, orahe ili druge prave orašaste plodove.

Intolerancija na hranu

Najčešći je tip intolerancije na hranu intolerancija na laktozu – problemi s probavom prirodnog šećera u mlijeku. Plin, nadutost i proljev pojavljuju se u roku od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlijeka.

Intolerancija na laktozu može početi u bilo kojoj dobi, ali se najčešće javlja u djece preko 4 ili 5 godina. Djeca s pravim alergijama obično ne mogu tolerirati ni jedan mali dio te hrane. Intolerancija na laktozu, s druge strane, nije apsolutna.

Često mliječni proizvodi poput jogurta ili sira ne uzrokuju nikakve probleme, jer je laktoza prošla obradu. Neka djeca mogu popiti malo mlijeka, ali razviju simptome ako ga uzimaju previše.

Intolerancija na gluten – nemogućnost probave bjelančevine koja se nalazi u pšenici – može biti ozbiljna. Smatra se da je to nasljedni imunološki problem u crijevima, što može ometati apsorpciju hranjivih tvari i dovesti do slabog rasta i nedovoljnog dobivanja na težini, proljeva ili zatvora i razdražljivosti. Intolerancija na gluten može se pojaviti ubrzo nakon što se u bebinu prehranu uvedu pšenični proizvodi, kao što su žitarice ili kruh.

Što možete učiniti

Ako sumnjate da vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju, posavjetujte se s pedijatrom. Nemojte postavljati vlastitu dijagnozu, jer alergije na hranu mogu biti problematične.

Ako vaše dijete ima značajne alergije, morat ćete čitati sastojke prerađene hrane. Na primjer, šerbet i margarin sadrže mliječnu bjelančevinu zvanu kazein i vaše dijete treba izbjegavati hranu s kalcijem kazeinatom ili kazeinatom na etiketi. Gluten može biti skriven u ekstraktu vanilije, hidroliziranim bjelančevinama povrća i kečapu.

Možda ćete morati konzultirati nutricionista za dječju prehranu kako biste bili sigurni da vaše dijete održava potpuno uravnoteženu prehranu s vitaminima i drugih dodacima, a pritom prati potrebna ograničenja.

Skrbnici, odgojitelji i prijatelji koji hrane vaše dijete trebaju biti svjesni ne samo alergija, već i što treba učiniti ako dođe do reakcije. Vaš pedijatar vam može dati recept za posebnu „olovku” koja sadrži adrenalin za neposrednu uporabu u slučaju teške alergijske reakcije. Držite neke od tih olovaka na raznim mjestima (u automobilu, kod kuće ili u vrtiću). Pobrinite se da svi znaju kako ih upotrebljavati i zamijenite ih kada im istekne datum.

Pristanak na kolačiće