5 načina kako potaknuti svoje dijete na pričanje

Kate Conaway

Nakon što vaša beba napuni 12 mjeseci postat će brbljivo dijete. Kada se njegov govor počne razvijati, važno je ne uspoređivati sposobnosti svog djeteta s drugom djecom. Svako dijete razvija jezične sposobnosti različitim brzinama i sva djeca imaju različito ponašanje. Čak i nakon što navrše godinu dana, neka djeca jednostavno ne brbljaju kao druga.

Znači, evo pet stvari koje možete učiniti kako biste potaknuli aktivno i otvoreno eksperimentiranje riječima s vašim djetetom jasličke dobi.

Pripremite se za neprekidno brbljanje!

1. Igra pretvaranja

Kada navrši 2 godine, većina djece zna oko 50 riječi. Mnogi mogu povezati dvije riječi i sastaviti kratku rečenicu. Imitacija je važan način na koji djeca uče. Sa svojim djetetom se možete igrati aktivnosti koje su povezane s govorom, kao što je pričanje na telefon, čijim oponašanjem će se ono dobro zabaviti.

Ostale igre koje aktiviraju govor djeteta uključuju pravljenje restorana s plišanim životinjama i imitacijom hrane ili izigravanje kupnje namirnica uz pomoć blagajne-igračke. Pokušajte djetetu svaki dan pružiti blok vremena za slobodnu igru, tako da može biti kreativno. Zaprepastit ćete se kad ga vidite kako okuplja svoje igračke i počinje blebetati s njima.

2. Čitajte zajedno

Pokušajte zajedno naglas pročitati barem nekoliko knjiga svaki dan. Također možete zajedno praviti česte izlete u knjižnicu.

Kada čitate, zamolite dijete da pomogne okretati stranice. Pokazujte ilustracije i postavljajte pitanja koja će potaknuti dijalog („Što peso kaže?” ili „Gdje je seljak?”). Kada steknete novu kolekciju knjiga kod kuće, čitajte opet iste knjige. Možete biti zaprepašteni koliko brzo će vaše dijete zapamtiti priču – možda će se čak pridružiti u nekim dijelovima i dovršiti ostatak priče. Kasnije, pozovite ga da čita svoje omiljene priče lutkama i plišanim životinjama.

3. Razgovarajte s djetetom

Održavajte dijalog s djetetom svojim uobičajenim glasom odrasle osobe. Kad vaše dijete prijeđe granicu prve godine, možete stišati radosne, visoke tonove i početi razgovarati s njim svojim normalnim, razgovornim glasom. Ono će početi kupiti znakove i oponašati zvukove koje vi pravite i vjerojatno će započeti razgovor. Upotrebljavajte geste, tako da ih može oponašati kada ne može naći prave riječi.

4. Postavljajte pitanja

Neki dvogodišnjaci se upuštaju u pravljenje dužih rečenica sastavljenih od dvije ili tri riječi. Možete zatražiti ove odgovore postavljajući vašem mališanu pitanja tijekom dana (na primjer, „Koju igračku hoćeš?” ili „Tko je to?”).

Iako njegove „rečenice” možda nisu kompletne misli, one će obično imati smisao. Komunicirajte sa svojim djetetom stalno, i klimajte ili osmjehujte se čak i kada je njegov odgovor tehnički neispravan ili besmislen.

5. Uvodite nove riječi

Prve riječi vaše bebe najvjerojatnije će biti obiteljska imena, omiljene igračke i kućanski predmeti s kojima se susreće svaki dan, kao što je mlijeko. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti o razvoju govora jest da djeca uče slušajući i samostalnim vježbanjem.

Pokazujte i opisujte nove predmete vašem djetetu, od dijelova tijela, kao što su ruke i noge, do stvari u prirodi, kao što su ptice i drveće.

I, nadasve, zabavite se s njim!

Pristanak na kolačiće