Razvoj djeteta. Izgradnja bebinog samopouzdanja: bebino puzanje i hodanje

Kako odgojiti jako, samouvjereno dijete? Od stvaranja sigurnog okruženja, uspostavljanja granica, do slavljenja uspjeha svog mališana, navodimo 11 načina za jačanje samopoštovanja vašeg djeteta.

Od trenutka kada se vaša beba počne kretati sama – bilo da je to puzanje, kretanje mrdanjem guze ili su to prvi nesigurni koraci bebinog hoda – ona otkriva novu i vrlo zanimljivu činjenicu: da, u određenoj mjeri, može odabrati, kamo ići i što raditi. Više nije ograničena na mjesta i predmete koje ste do sada za nju uvijek birali vi. Cijeli svijet je njezin i za radoznalog jednogodišnjaka beskrajne su mogućnosti za zabavu i istraživanje. Postati sigurno u svoje fizičke sposobnosti dio je razvoja zdravog djeteta. Gotovo sve bebe prestaju s puzanjem s 12 mjeseci, stoje same i prave svoje prve korake postajući dijete jasličke dobi; to izaziva važne promjene za vaše dijete koje se suočava s mnogim novim izazovima. To je doba kada se fizičke sposobnosti (i druge više kognitivne sposobnosti, kao što su rješavanje problema, jezik i komunikacija) razvijaju velikom brzinom i počeci samostalnosti su očiti u ovom periodu. Istraživanje na novim razinama i uvježbavanje novih vještina potpomaže psihološki razvoj vašeg djeteta i osjećaj blagostanja. Također, u vrijeme kada vaše dijete ima godinu dana, ono je obično svjesno razdvajanja između sebe i svoga njegovatelja i treba se početi osjećati sigurno i kada je neko vrijeme samo. To se postupno pokazuje njihovim fizičkim odvajanjem od vas – prvo puzanjem, kasnije hodanjem – povećanjem fizičke udaljenosti od mame.

Uspostavljanje rutine

Praćenje rutine pomoći će vašem djetetu nositi se sa svojim nesigurnim emocijama.

Poticaj

Roditelji igraju važnu ulogu u jačanju povjerenja svojeg djeteta; pozitivan poticaj najbolji je način da se djeci pomogne u prevladavanju njihovih strahova. Potaknite dijete na isprobavanje novih stvari i pogreške jer je to prirodni dio odrastanja.

Stvorite sigurno okruženje

Stvaranje sigurnog i povjerljivog okruženja pomoći će vašem djetetu da se osjeća samouvjereno.

Pokažite primjerom

Pokažite primjerom ili demonstrirajte, vaše će dijete biti samouvjereno ako ste i vi takvi!

Slušajte pažljivo

Shvaćajte svoje dijete ozbiljno, cijeneći ga i pružajući mu svu ljubav i privrženost koja mu je potrebna da bi moglo razviti svoju osobnost i samopoštovanje.

Pomognite kada je to potrebno

Ponudite pomoć ako se čini da mu je to potrebno; budite osjetljivi na potrebe i frustracije svojeg djeteta kad pokušava nove stvari, to mu pomaže prelazak u sljedeću fazu.

Uspostavite granice

Postavljanjem ograničenja za svoje dijete vi ćete mu pomoći da postavi granice za sebe, a u isto vrijeme stvoriti sigurno okruženje za razvoj djeteta.

Strpljenje

Budite strpljivi sa svojim djetetom, ako nekoliko puta napravi istu pogrešku, ne znači da ne uči, upravo suprotno!

Slavite

Proslavite pozitivno, prepoznajte i nagradite to! Vaše dijete treba čuti kad je učinilo nešto dobro, to će mu pomoći da bude ponosno na sebe i poželjet će još više izazova.

Interakcije

Potaknite dijete na igru i interakciju s drugom djecom i odraslima.

Otkrivajte zajedno

Odvedite svoje dijete na nova mjesta, pomozite mu otkriti mnoge zanimljive i lijepe stvari ovoga svijeta.

Pristanak na kolačiće