6 savjeta i trikova za uspješno navikavanje na tutu

Aviva Patz

Navikavanje na tutu je veliki korak i za djecu i roditelje. Koje su tajne uspjeha? Puno strpljenja i još više kreativnosti! Ako je vaše dijete spremno za zahod, probajte ove tehnike koje su isprobali roditelji.

1. Napravite prijestolje

Zahodsko sjedalo nije više obično ako je ukrašeno svjetlucavim vilama ili trkaćim autima. Neka vaše dijete izabere dizajn tute koji ga nadahnjuje ili neka veselim naljepnicama uljepša sjedalo tute koju već imate, tako da se raduje njezinoj upotrebi.

2. Napravite zabavu od navikavanja na tutu

Možete napraviti kupaonicu utočištem s tutom napunivši je knjigama s temom tute i igračkama koje će pomoći djetetu da sjedi duže.

Dodajte neke plišane igračke vašeg djeteta da mu prave društvo. Potaknite ga da pokaže svojim prijateljima kako se na pravi način upotrebljava zahod.

3. Opremite se

Djecu treba redovno podsjećati da uzmu pauzu za tutu – toliko su zauzeti igrom da često ne primjećuju da moraju ići dok ne bude prekasno. Prigovaranje, međutim, nije zabavno ni za koga.

Umjesto toga, navijte tajmer – na mikrovalnoj pećnici, na telefonu, ili još bolje, na nekom jeftinom ručnom satu koji može nositi i dijete.

Također uspostavite rutinu sa svojim djetetom i potaknite ga da ide nakon, recimo, svakog ručka i prije spavanja. Kada dođe vrijeme, ili se čuje zvono, ono će biti oduševljeno objaviti: Vrijeme je za tutu!

4. Napravite iz toga igru

U zahod stavite nekoliko komada žitarica u obliku slova O i izazovite svog sina da vježba gađanje. Također možete eksperimentirati s bojama: Stavite kapljicu plave boje za hranu u zahodsku školjku i gledajte kako se mokraća djeteta može pretvoriti u zelenu. To je gotovo čarolija!

5. Predložite mu smiješno donje rublje

Ako vaše dijete voli vatrogasce, obećajte mu rublje na kojem su jarko crvena vatrogasna kola i to može biti sva motivacija potrebna da završi s pelenama. Dajte mu do znanja da velika djeca koja idu na zahod moraju nositi super donje rublje.

6. Pričekajte

Zaboravite predložene rasporede i neka vaše dijete odluči kada je vrijeme za odbaciti pelene. Potražite znakove spremnosti: pokazuje interes u kupaonici, govori vam kada mora ići ili želi promjenu pelene odmah nakon što kaka.

I to može biti to – nema podmićivanja, nema suza, nema nezgoda.

Bez obzira na to koje strategije najbolje odgovaraju vašem stilu roditeljstva i vašem djetetu, uvijek pomaže da ostanete pozitivni. Provedite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom, dok ono pokušava upotrebljavati tutu i blistajte od ponosa nakon svakog uspješnog pokušaja. Pomozite okrenuti „Mislim da mogu” u „Znam da mogu!”

Pristanak na kolačiće