Je li vaše dijete spremno za navikavanje na tutu?

Iako možda zvuči pomalo zastrašujuće, svaka mama prolazi kroz to i ne mora biti teško. To je navikavanje na tutu, a ako je vaše dijete između 18 mjeseci i 2 i pol godine, vjerojatno mislite: Kako mogu početi?

Istina je da su se neka djeca lako privikla na tutu, druga djeca možda trebaju malo više njege i pažnje. Opustite se, duboko udahnite i slijedite ove upute. Neće proći dugo prije nego što čestitate svom djetetu što to radi tako dobro.

Odaberite pravi trenutak za početak Nema smisla dijete pokušavati navikavati na tutu prije nego što je ono spremno za to (a i vi također!). To jednostavno neće moći drugačije. Kad je riječ o vašem strpljenju, ako ste usred nekog stresa, kao što je selidba ili imate radove u kući, razmislite da sačekate dok tom zadatku ne možete pokloniti svoju nepodijeljenu pozornost.

Srećom, znakovi da je dijete spremno za upotrebu zahoda zapravo su prilično očiti, ako ih tražite.

Kao prvo, dijete koje je spremno za navikavanje na tutu mora biti u stanju slijediti upute. Pokušajte laganim skidanjem, tako da vježba svlačenje i oblačenje gaćica ili Pampers pelena. Zatim prijeđite na izazovnije zadatke, kao što je skidanje pelene dok sjedi na zahodu.

Vaše dijete može početi govoriti kad treba ići na zahod – pogotovo ako ste pokazali i objasnili pravi način upotrebe zahoda (što je odlična ideja). Ono može čak samo početi pokušavati upotrebljavati zahod. Tada biste ga trebali jako pohvaliti.

Uključite dijete u ovaj proces

Iako će biti potrebno da istražite najbolju opremu (tutu, trening sjedala itd.) koju će vaše dijete upotrebljavati tijekom navikavanja, njegovo uključivanje u proces donošenja odluka jednostavan je način da bude uzbuđeno u vezi s navikavanjem na tutu.

Nakon što ste se odlučili koji predmeti su najbolji za njega, dopustite djetetu da odabere između nekoliko različitih boja i dizajna. Svidjet će mu se što je uključeno i što zna da je tuta samo za njega.

Nemojte se obeshrabrivati Kao i kod većine stvari koje treba učiniti s djecom, strpljenje je ključno. Imajte na umu da se djevojčice malo brže od dječaka navikavaju na tutu, a ponekad može potrajati i nekoliko mjeseci da budu u mogućnosti sami otići u zahod. Pokušajte ostati smireni (i imati smisla za humor) i sve će biti u redu.

Nemojte očekivati da će to biti obična igrica. Sasvim je normalno da ćete naići na nekoliko prepreka dok se dijete potpuno ne navikne na tutu, a bit će odlučujuće kako se nosite s tim preprekama. Nikad se nemojte ljutiti ili kazniti dijete za slučajnu nezgodu. Umjesto toga, budite pozitivni i objasnite da se dogodila slučajna nezgoda. Onda ga podsjetite da sljedeći put kad osjeća potrebu da ide u zahod, treba pokušati zapamtiti da upotrebljava svoju zabavnu novu tutu.

Zapamtite – lagano i ustrajno vaše dijete će pobijediti utrku navikavanja na tutu. Pokušajte prihvatiti da to traži vrijeme i sjetite se da ćete svoje dijete navikavati na tutu samo jednom. Uskoro će to biti daleka uspomena.

Pristanak na kolačiće