Problemi i rješenja kod navikavanja na tutu: Mokrenje u krevetu i kada ste u pokretu

Aviva Patz

Navikavanje na tutu je više od odvikavanja od pelena ili pelena-gaćica. Važno je znati koliko toga vaše dijete prolazi u to vrijeme. Ovdje su navedena tri češća zastoja – i kako ih prevladati.

Mokrenje u krevet

Je li vaše dijete jasličke dobi suho tijekom dana, ali se budi u lokvi? Njegovo tijelo još uvijek može biti previše nezrelo da signalizira mozgu da mu je mjehur pun.

Vrlo je uobičajeno za djecu u prvoj godini dnevnog navikavanja na tutu da noću mokre. Zapravo, mnogi 3-godišnjaci i dalje mokre u krevet otprilike jednom mjesečno.

Rješenje Očistite i nastavite dalje, pogotovo ako se to događa samo povremeno. Možda možete staviti vodootporni podložak za madrac na krevetu radi lakšeg čišćenja.

Ako se to događa dva do tri puta tjedno, razmislite o upotrebi pelena-gaćica, što može olakšati prijelaz s pelena na donje rublje.

Odbijajanje da kaka u tutu

Za neku djecu jasličke dobi, mokrenje u tutu ide lako, ali kakati u tutu ne baš. Stručnjaci kažu da se neka djeca mogu bojati pravljenja nečistoće.

Ako je to ono što brine vaše dijete, možda je imalo neugodno iskustvo ili vidjelo što se dogodilo drugom djetetu pa želi izbjeći istu sudbinu.

Rješenje Zabilježite vrijeme kada vaše dijete obično ima stolicu, možda odmah nakon sna ili pola sata nakon ručka, i stavite ga na tutu u to vrijeme. Jako ga hvalite ako može kakati! Što god radili, zadržite pozitivan ton.

Upotreba negativnih riječi poput „prljavo” ili „smrdljivo” kako biste opisali stolicu može učiniti da se dijete srami i da mu je neugodno. Uvjerite ga da svatko kaka – to je prirodno! Ako je vaše dijete još uvijek negativno prema odlasku u zahod radi kakice, predložite mu da traži pelene-gaćice kad osjeća potrebu.

Nezgode na putu

Izleti, bez obzira jeste li u zrakoplovu ili samo u trgovačkom centru, izazov su za navikavanje na tutu djece jasličke dobi, jer oni remete njihovu rutinu. Čak i djeca koja su obično suha cijeli dan, mogu imati nezgode kada su izvan svog redovitog okruženja.

Rješenje Prije nego što napustite kuću, potičite svoje dijete da upotrebljava zahod. Kada ste vani, uzmite pauze za tutu barem svakih sat vremena i opet prije nego što napustite mjesto. Za svaki slučaj nosite čistu odjeću za promjenu!

Uz strpljenje i vrijeme, vaše dijete će se uskoro priviknuti na tutu, pa samo ustrajte u tome!

Pristanak na kolačiće