Navikavanje na tutu: Znakovi spremnosti

Lawrence Kutner

Na početku nekoliko savjeta za iscrpljene roditelje: Svako se zdravo dijete uspješno navikne na tutu. Dugoročno gledano, dob u kojoj dijete svlada ovu vještinu nije bitna. To nije odraz vaše vještine kao roditelja ili vaše ljubavi prema djetetu.

No ako počnete navikavanje na tutu prije nego što je dijete biološki i psihički spremno, oboje ćete biti frustrirani i uzrujani. To će također produžiti taj proces jer će se vjerojatno pretvoriti u borbu, a tu roditelji nikad ne pobjeđuju. Zato je, prije nego što započnete, dobro prepoznati znakove da će ishod vjerojatno biti uspješan.

Većina djece navikne se na tutu između 18 i 30 mjeseci. No neka se djeca i dalje bore s tim i kada imaju 4 godine. No ako malo bolje pripazite, dijete će vam svojim ponašanjem dati do znanja da je vjerojatno spremno za početak. Primjerice:

• Ima li stolicu u relativno predvidljivo vrijeme? Daje li vam znakove riječima ili ponašanjem da je svjesno da ima stolicu? • Može li spustiti i podići svoje gaćice? • Pokazuje li interes za kupaonicu i ono što drugi ljudi rade u njoj? • Može li doći i sjesti na tutu samo? • Je li vam počelo govoriti „Ne!”? Voli li imati barem neke od svojih igračaka na određenim posebnim mjestima? To pokazuje da je zainteresirano za upravljanje stvarima u svojoj okolini. • Zna li što znači „mokro” i „suho”? • Reagira li na pohvale i želi li vas razveseliti?

Ako dijete pokazuje većinu znakova ovakvog ponašanja, ono može biti spremno za početak, ali zapamtite, nikada ne pokušavajte s navikavanjem djeteta na tutu u vrijeme stresa, primjerice, ako se selite ili idete na odmor ili je dijete bolesno. Ako vam se čini da ne uspijevate, uzmite pauzu i pokušajte ponovno za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Dogodit će se – samo dajte vremena.

Pristanak na kolačiće