Uspješno navikavanje na tutu: mislite poput djeteta

Možda se ne bojite čudovišta u wc školjki, ali vaše se dijete vjerojatno boji. Kako bi bili uspješni s učenjem djeteta da se privikne na tutu, morate gledati na to iz njihove perspektive. Evo kako.

Privikavanje na tutu za dijete može izgledati kao frustrirajuća borba koja uzima puno vremena. Ono prekida igru, donosi mnogo novih pravila i najgori je dio sramote zbog nezgode na javnom mjestu.

Ni za vas vjerojatno nije jednostavno! Privikavanje na tutu velik je emocionalni i fizički pothvat. Znati koje se misli vrte u glavi djeteta mogu vam pomoći da razumijete kako učinkovitije provesti privikavanje na tutu.

Dječja pomisao: Ovo nije zabavno! Vaše se dijete silno zabavlja, ali iznenada je poslano na zahod za privikavanje na tutu. To je za dijete stresna i zbunjujuća situacija. Vaše dijete može biti prestrašeno od kakanja jer je stolica tvrda ili se sjeća situacije u kojoj je imalo zatvor. Nije čudo što mu se ponekad dogodi nezgoda.

Dječja pomisao: Ali to je najbolja kakica ikad! Vama bi stolica i mokraća mogli biti samo otpad za kojim treba povući vodu. No, iz dječje perspektive, to je nešto što su oni napravili. I u to su uložili puno rada! Možda će baš tu kakicu smatrati jednako vrijednom kao i najnoviji crtež, a vi biste povukli vodu. Baš ste zločesti!

Dječja pomisao: Ima li tamo čudovišta? Kad nauči upotrebljavati zahod, morat će povući vodu, a to bi moglo biti jako strašno. Sva ta buka i voda! Što ako je u zahodu veliko čudovište koje samo čeka da ono dijete sjedne kako bi ga moglo ugristi? Mašta može ludovati, posebno ako stariji brat ili sestra pričaju strašne priče o zahodu.

Dječja pomisao: To je previše posla! Igra je prekinuta, preživjela je strašno zahodsko čudovište i sada se mora obrisati? I podignuti hlače? I oprati ruke?! Ima li to kraja, mama? Privikavanje na tutu zahtijeva puno rada i puno različitih novih aktivnosti koje dijete mora svladati. To sve može biti previše ili je jednostavno dosadno.

Dječja pomisao: O, ne... U punom jeku privikavanja na tutu dijete će razumjeti da je bolje obaviti „posao" u tutu. Dobit će nagradu za to, a vi ćete mu pokazati kako ste ponosni. Stoga bi se ono moglo sramiti ili preplašiti da ćete biti ljuti ako ponekad dođe do „nezgode". Privikavanje na tutu vrlo je važno mami i tati pa vas dijete neće htjeti razočarati!

Uspješno privikavanje na tutu Već ako imate na umu da dijete može biti zbunjeno, uzrujano ili prestrašeno od privikavanja na tutu značit će jako, jako puno. Objasnite mu što je to stolica i mokraća i zašto povučemo vodu u zahodu. Pomozite im da se riješe straha od potezanja vode i odjenite ga u odjeću koja se lako svlači i oblači. Najvažnije je da nagradite i pohvalite dijete kada upotrebljava tutu i ne stvarajte veliki problem od „nezgoda".

Pristanak na kolačiće