3 znaka da je vaše dijete spremno za navikavanje na tutu

Rachel Morris

Kao i većina majki, vjerojatno odbrojavate dane od kada možete svoje dijete navikavati na tutu. No, važno je da u ovom novom stadiju ne požurujete svoje dijete.

Dok je prosječna dob za navikavanje na tutu od 2. do 3. godine, neka djeca su spremna mjesecima ranije, dok druga još uvijek mogu biti u pelenama u dobi od 4. I svako je dijete drugačije.

Srećom, vaše dijete će vam dati znakove da je spremno odbaciti svoje pelene i naučiti metodu velikih klinaca za upotrebu zahoda. Zapamtite sljedeće savjete u vezi s navikavanjem na tutu dok upravljate ovim novim stadijem.

1. Potražite promjene ponašanja u kupaonici

Kako vaše dijete počinje stjecati kontrolu nad radom svojih crijeva i mjehura, primijetit ćete da se broj prljavih pelena smanjuje. To je zeleno svjetlo za uvođenje navikavanja na tutu.

Oko tog vremena, mnoga djeca također mogu otići na neko mjesto i žele biti sama. Dakle, nemojte se iznenaditi ako nađete svoje dijete kako čuči u kutu ili je samo u svojoj spavaćoj sobi neposredno prije nego što zaprlja pelene. Vaš cilj: Uhvatite ga kako se vrpolji prije nego što ode i nježno ga uputite da sjedi na tuti i gleda što će se dogoditi.

2. Njegove reakcije na mokre ili prljave pelene se mijenjaju

Kao što vaše dijete postaje sve više svjesno kako njegovo tijelo funkcionira, ono će dati do znanja da mu treba promjena pelena, bilo pokazivanjem, bilo govoreći da je obavilo nuždu. Ono će također vjerojatno vrlo brzo postati frustrirano i bit će mu neugodno nakon nužde, a možda će pokušati skinuti pelene. Može vam biti čudno i neugodno, ali možete pomoći svom djetetu napraviti vezu s tutom dopuštajući mu da bude u kupaonici s vama, dok vi upotrebljavate zahod.

3. Vaše dijete zahtjeva neovisnost

Kako dijete postaje samostalnije, htjet će početi raditi sve samo, uključujući obavljanje nužde. Ovaj korak prema ponašanju velikog djeteta bit će očit: Uzvici „Ja hoću to napraviti!” i opiranje vašoj pomoći u aktivnostima kao što su oblačenje pidžame znaci su da vaše dijete može biti spremno za navikavanje na tutu.

Ne zaboravite da su sva djeca različita i da se tjeranje djeteta na upotrebu tute prije nego što je spremno jednostavno ne isplati. Strpljenje i predanost mogu osigurati uspjeh u navikavanju na tutu, ali do tada budite spremni za puno pohvala – a možda i sredstava za čišćenje pri ruci.

Pristanak na kolačiće