Uređivanje sobe za dvoje (dijete jasličke dobi i starijeg brata ili seku)

Emily Lapkin

Vaše maleno napokon spava cijelu noć (najčešće) i čini se da je spremno pridružiti se svom braci ili seki u njihovoj sobi. Pomoću sljedećih savjeta možete olakšati prelazak bebe u zajedničku sobu s bracom ili sekom – i naučiti kako možete pripremiti osvježen i funkcionalan prostor za djecu.

1. Odjeljivanje prostora

Naravno da se vaša djeca vole, no potreban im je i osobni prostor. Dodijelite područje unutar sobe svakom djetetu i razdijelite ga njihovim krevetima.

• Kreveti na kat praktični su za stvaranje dojma dvaju različitih „katova” unutar sobe. • Iste krevete nije potrebno postavljati jedan do drugoga. Smještanje kreveta u obliku slova „L” djeci daje veći osjećaj odijeljenosti. • Krevet postavljen iznad prostora za igru ili kutka za učenje može se spariti s dječjim krevetićem, ako je dobna razlika između djece veća.

2. Prostor za odlaganje

Zajednička soba podrazumijeva više odjeće, igračaka i osobnih stvari koje treba negdje pospremiti. Pažljivo organiziranje trebalo bi olakšati vašu svakodnevnu rutinu tijekom sljedećih godina.

•Potaknite neovisnost djece nižim komodama i prečkama za vješanje odjeće koje oba djeteta mogu dohvatiti, kako bi se sami odijevali. • Ako će vaša djeca sobu upotrebljavati i za učenje i izrađivanje umjetničkih radova i rukotvorina, trebat će im odgovarajuće osvijetljen radni prostor s prostorom za pohranu. • Knjige i igračke na rotirajućim policama smanjit će nered i djeci će biti zanimljive. Pobrinite se promijenite raspored stvari dvaput mjesečno ili češće.

3. Sigurnost

Vaše se starije dijete može igrati većim izborom igračaka i vjerojatno se ne trebate brinuti za njegovu sigurnost, no na vašu bebu možda još uvijek treba budno paziti. Rješenje je u pronalaženju ravnoteže kako bi oboje bili zadovoljni svojom sobom.

• Njihova će spavaća soba biti sigurnija i znatno manje natrpana ako većinu igara i malih igračaka spremite na neko drugo mjesto. • U spavaću sobu stavite samo stvari koje su bezopasne za igranje oboje djece (npr. plišane igračke). • Učinite sobu sigurnom za bebe stavljanjem štitnika u utičnice koje djeca mogu dohvatiti, pričvršćivanjem namještaja uza zid tako da se komode i police ne mogu prevrnuti te stavljanjem štitnika na oštre kuteve. • Ako vaša djeca vole skakati po krevetima, učinite im to manje privlačnim kupnjom madraca od pjene (umjesto s unutarnjim oprugama).

4. Stil

Tema sobe vaše djece ovisit će o njihovoj dobi.

• Pokušajte s neutralnim temama kod djece različitog spola (poput plaže, šume ili putovanja). • Ako će sobu dijeliti dva brata, izaberite teme za dječake, a ako će je dijeliti dvije sestre, izaberite teme za djevojčice koje su prikladne s obzirom na razliku u njihovim godinama (izbjegavajte sve što će za godinu ili dvije izgledati previše djetinjasto).

5. Otpornost

Uvijek imajte na umu praktičnu stranu. Iako svoju djecu učite da paze na svoje svari, potreban vam je namještaj koji će se očuvati tijekom svakodnevne uporabe.

Iako je vaše veće dijete već dovoljno spretno, moglo bi u svoju sobu kriomice unijeti (i proliti) piće. Očekujte neočekivano i pobrinite se da sve površine budu perive i načinjene tako da traju!

Pristanak na kolačiće