Kako naučiti svoje dijete da počne dijeliti s drugima

Shalom Fisch

Dijeljenje je važan koncept koji malo dijete treba naučiti. Ako vaš mališan ima poteškoća kako to učiniti, evo nekoliko savjeta kako bi se svi lijepo igrali.

Budite dobar primjer

Kao prvo i najvažnije, budite sigurni da dajete dobar primjer. Pokažite djetetu kako vi sami dijelite stvari sa svojim supružnikom, djecom i drugima. I svakako djetetu spomenite ove slučajeve dijeljenja kako biste bili sigurni da ono shvaća što se događa. Jedan primjer vjerojatno neće biti dovoljan za učenje lekcije. S vremenom, međutim, dosljedan obrazac pozitivnog ponašanja mora ostaviti dojam.

Pohvalite dobro ponašanje

Ostanite u vidokrugu za vrijeme kada vaše dijete dijeli nešto s nekim – bilo da je to s drugim djetetom, nekom odraslom osobom ili čak s vama. Pohvalite dijete kada zna lijepo dijeliti s drugima. Zbog vaših pohvala osjećat će se dobro, ali će također pomoći da sebe vidi kao nekoga tko dijeli. To će ga također više ponukati na dijeljenje u budućnosti.

Često se dogovarajte za igru

Treba mnogo prakse kako bi se naučilo dijeliti. Dogovori za igru nude nevjerojatne mogućnosti za djecu u praksi socijalnih vještina kada ih njihovi roditelji mogu nadzirati, pa čak i pomalo intervenirati kada je to potrebno.

Imajte ponešto za svako dijete

Najčešći problemi kod dijeljenja nastaju kad dvoje djece žele istu igračku istodobno. Jednostavan način izbjegavanja konflikta jest imati istu igračku za oboje.

No nije uvijek moguće ni praktično imati više istih igračaka kod kuće. U tom slučaju, pogledajte možete li pronaći drugu igračku sličnu onoj koju oba djeteta žele. Čak i potpuno drugačija igračka može učiniti čuda, ako vaše dijete voli tu igračku koliko i onu koju treba dijeliti.

Vježbajte smjenjivanje

Djeca do 3. ili 4. godine obično provode puno vremena u paralelnoj igri, što znači da se igraju odvojeno jedni pored drugih, a ne zajedno. To je potpuno normalna faza razvoja. Međutim, to znači da ako pokušate riješiti sukob oko igračke sugerirajući da se dva 2-godišnjaka igraju s njom zajedno, vjerojatno ćete biti razočarani.

Puno učinkovitija strategija može biti poticanje djece da se smjenjuju u igri s tom igračkom. Naravno, nije razumno očekivati da jedno dijete sjedi i gleda dok se drugo igra, ali ako ste zabavili oboje, možete ih navesti na razmjenu igračaka nakon nekog vremena, tako da svatko dođe na red da se igra sa svime. Kako bi to lakše prošlo, podsjetite ih kada je vrijeme za razmjenu, malo prije nego što se djetetov red završi.

Koliko dugo treba trajati red za igračku? Vi ste najbolji sudac jer to ovisi o osobnostima i reakcijama svakog djeteta. Općenito, mala djeca nisu baš strpljiva, tako da kratke smjene mogu biti najbolje. Vjerojatno ćete smatrati da red ne treba trajati više od nekoliko minuta ili možda čak i jednu minutu ako znate da je jednom od djece teško dijeliti s drugima.

Budite pripravni

Neke su igračke jednostavno previše posebne za dijeljenje zato što su nove ili zato što ih vaše dijete previše voli. Stoga malo prije nego što drugo dijete dođe kod vas, odvojite trenutak za razgovor sa svojim djetetom o tome. Podsjetite ga da njegov prijatelj dolazi igrati se i napomenite kako će se sjajno zabaviti zajedno.

Pitajte dijete postoje li bilo kakve igračke koje ono ne želi dijeliti sa svojim prijateljem. Ako je tako, stavite te igračke na sigurno mjesto gdje ih neće moći dohvatiti dok traje posjet. Zatim se vi i vaše dijete možete dogovoriti kako se ostatak igračaka može dijeliti.

Budite realni

Na kraju, ali ne manje važno, imajte na umu da je učenje dijeljenja proces. Ne događa se preko noći i mnoga djeca imaju neravnomjeran napredak u tome.

Postavite ciljeve za svoje dijete, ali neka i vaša očekivanja budu realna. Uz malo strpljenja, dobro tempirane podrške i puno ljubavi, vaše će dijete uskoro naučiti temelje ove za cijeli život važne vještine.

Pristanak na kolačiće