Kako pomoći u razvoju bebinih motoričkih sposobnosti

Maureen Healy

Bebin poriv da svlada neke ključne motoričke sposobnosti značajan je dio ranog razvoja djeteta i uzbudljiv dio roditeljstva tako da je pomaganje djetetu u kretanju pouzdan način da mu se pomogne u razvoju!

Od trenutka kada ste donijeli bebu kući, provodite gotovo svaki dragocjeni trenutak s njom. Iako se čini da je jedino što radi hranjenje, spavanje i kakanje, događaju se i značajne promjene. Ovdje su navedene neke važne prekretnice u motoričkom razvoju – pokreti koji angažiraju velike mišićne skupine – i načini na koje možete podržati svoje dijete na putu do sljedećeg velikog postignuća.

Posezanje Jedna je od najranijih prekretnica motoričkog razvoja posezanje. Vaš mališan će to početi raditi najvjerojatnije između 4. i 7. mjeseca. U tom vremenskom okviru možete ga vidjeti kako poseže za stvarima jednom rukom i uči kako ih prebaciti između ruku.

Kako možete pomoći Pušite mjehuriće u bebinom smjeru i potaknite je da poseže za njima. Postavite omiljene igračke malo izvan njezinog dosega.

Sjedenje Mnoge bebe mogu sjediti uz potporu s oko 6 mjeseci starosti, a možda uskoro počnu sjediti samostalno. Nekim bebama treba više vremena za svladavanje pa nemojte biti zabrinuti ako je to slučaj s vašim djetetom!

Kako možete pomoći Omogućite svojoj bebi svakodnevno igranje na podu koje ćete nadzirati i ona će slijediti vlastiti tempo. Kada će nekoliko trenutaka moći sjediti bez prevrtanja, uvedite jednostavne igre poput pljeskanja i kotrljanja lopte.

Neka to kratko traje – samo nekoliko minuta – i uvijek budite u blizini. Jastuk u obliku slova C (kao što je jastuk za dojenje) može poslužiti kao lagana potpora.

Puzanje Puzanje obično počinje između 7 i 10 mjeseci. Vaš maleni putnik može imati jedinstveni stil, primjerice, puzanje poput račića.

Kako možete pomoći Počnite sa stavljanjem na trbuščić od rođenja, ostavljajući je da provodi neko vrijeme na trbuhu svaki dan. Stavili ste igračke malo izvan njezina dosega kako biste je potaknuli na posezanje? Premjestite ih samo malo dalje. Kada se sama počne propinjati i kretati, uvjerite se da je prostor koji istražuje siguran i pod nadzorom. Također možete pokušati stavljanjem tanke, smotane dekice ispod bebe i pokazati joj ljuljanje naprijed-natrag na svojim rukama i koljenima. Ljuljanje je pokretač za puzanje, a prije nego što se okrenete, jurit ćete je po kući!

Stajanje Između 9 i 11 mjeseci, beba se može sama podignuti i stajati. U početku će na nogama ostati samo nekoliko sekundi, držeći se za nešto kao podršku prije nego što tresne na guzu.

Postupno će njezini mišići ojačati, uspostavit će ravnotežu i koordinaciju dok ne bude u stanju stajati samostalno.

Kako možete pomoći Osigurajte djetetu svakodnevnu i neograničenu igru na podu. Ograničite vrijeme u pomagalima za sjedenje, kao što su dječja sjedala i ljuljačke. Također joj možete pokazati igračku na guranje i pustiti je da gleda druge bebe koje mogu stajati.

Postizanje prekretnica važan je dio djetetova života. U tim mjesecima beba razvija ključne vještine i pokrete koji su joj kasnije potrebni za svladavanje složenih vještina poput hodanja, trčanja, skakanja i svega ostalog. Potičite bebu i pomažite joj u tome izazivajući je da napravi malo više svaki dan pa će hodati i trčati prije nego što se okrenete!

Pristanak na kolačiće