Snaga dječje igre u ovoj dobi

Rachel Morris

Prednosti dječje igre idu dalje od zabave i igara: vrijeme igre je važan dio razvoja djeteta. Saznajte više o različitim vrstama igre koje su otvorene za djecu tijekom ovih godina.

Ako gledate vaše dijete koje se igra samo ili u interakciji sa svojim prijateljima, brzo ćete shvatiti da se igra pojavljuje u raznim oblicima. Dijete može provesti cijeli dan gradeći kule od blokova ili hraneći svoju omiljenu plišanu životinju dok njegov rođak satima trči oko vrta. Isprobavanje različitih načina igre može pomoći djetetu razviti nove vještine, a da se u isto vrijeme i zabavlja.

Aktivna igra pomaže kontroli tijela i pokreta djeteta Kako dijete stječe bolju kontrolu svoga tijela, uvidjet će kako se sve može kretati. Rezultat: dijete koje uvijek skače, penje se, ljulja se i poskakuje na sve strane. Neprekidno kretanje vas može iscrpiti, ali to je zapravo važan dio njegovog razvoja. Aktivna igra ne samo da pomaže u izgradnji zdravog tijela, ona također jača presudnu vještinu razmišljanja kada uči o veličini i obliku („Mogu li proći kroz ovaj tunel?") i smjeru („Mogu skakati gore i dolje!").

Stvorite sigurno okruženje za aktivnu igru uklanjanjem oštrih ili opasnih predmeta i nabavite igračke za poticanje kretanja, kao što su jastuci za skakanje ili kutije kroz koje se puže.

Kreativna, maštovita igra nužna je za kognitivni razvoj Kako se razvija mašta vašeg djeteta, primijetit ćete da njegova igra postaje sve kreativnija. Njegov omiljeni prekrivač je također i ogrtač, blokovi će se pretvoriti u trkaće automobile, a kartonska kutija pretvara se u dvorac. Ova maštovita igra nije samo lijepa za gledanje, također je bitna za razvoj djeteta: pomaže stvaranju sposobnosti rješavanja problema i razvoju jezika.

Potaknite svoje dijete u maštovitoj igri dajući mu puno igračaka koje će ga potaknuti na kreativno mišljenje. To bi moglo uključivati odjeću, plišane igračke i svakodnevne predmete, kao što su drvena žlica (palica!) ili plastične čaše (niz kućica!).

Igranje s drugima znači učenje vrijednih socijalnih vještina Samostalno igranje je sastavni dio razvoja djeteta jasličke dobi, igranje koje uključuje vršnjake ili braću i sestre također je bitno. Igranje s drugom djecom pomaže poticanju socijalnih vještina koje su, u godinama koje dolaze, potrebne u vrtiću i osnovnoj školi. Te vještine mogu uključivati dijeljenje stvari, rješavanje sukoba i suosjećanje. Pokušajte srediti da vaše dijete ima prijatelje s kojima će se igrati svaki tjedan, kako bi imalo priliku surađivati s drugom djecom svoje dobi.

Dok su sve aktivne, kreativne i društvene igre važne, svako vrijeme igranja bit će korisno za vaše dijete. Samo pripazite da ne zanemarite zabavu!

Pristanak na kolačiće