5 savjeta kako da se vaš kućni ljubimac i dijete igraju lijepo

Suzanne Dixon

Teško je znati što misliti kada dijete povrijedi nekog kućnog ljubimca. Kao odrasle osobe znamo da to nije u redu, ali za mlađe dijete, stvari stoje malo drugačije.

1. Upotrijebite dob kao faktor

S djetetom mlađim od 2 godine, grubost s kućnim ljubimcem obično je posljedica njegove želje da sazna o njemu, da se igra s njim i dobije neku reakciju od kućnog ljubimca.

Djeca ovog doba zapravo ne razumiju ili se ne sjećaju pojmova kao što su „Budi nježan” ili „Dragaj lijepo.” Dajte dobar primjer načina ponašanja sa životinjom, ali nikada ne vjerujte da je ta lekcija naučena. Djeca u ovoj dobi ne razumiju u potpunosti koncept okrutnosti, pa uvijek pazite i spriječite pretjerano oduševljenu interakciju.

2. Držite pod budnim okom

Dijete u ovoj dobi rijetko ima koristi od novog ljubimca, tako da je bolje možda sačekati nekoliko godina s tim, ako već nemate ljubimca.

Ako je ljubimac već bio u kući prije nego što je dijete rođeno i pripada bratu ili sestri, ne očekujte previše lako učenje, ali očekujte pretjerano burnu znatiželju. Male životinje, kao što su hrčci, zečevi ili mačići zgodni su za gledanje, ali nezgodni da ih drži dijete jasličke dobi! Držanjem malih kućnih ljubimaca u kavezu izbjegnite ozljede kod obje strane.

3. Shvatite ljubomoru

Ljubomora može biti u korijenu nekih od ovog grubosti. Ponekad ljubimac ili vrlo malo dijete postaje ljubomoran na pozornost odrasle osobe koju poklanja drugome. Ako ste potaknuli ljubav i vjernost u njima, mala zavist je neizbježna, pa pazite na to – inače se poslušne životinje i djeca mogu istresati jedno na drugoga!

4. S učenjem počnite odmah

Nakon dobi od 2 ili 3 godine, djeca doista mogu naučiti kako da se na odgovarajući način ponašaju s kućnim ljubimcem, ali još uvijek ne mogu shvatiti kako se ljubimac osjeća. Oni će biti u stanju shvatiti što se igraju, ali možda ne i kako se igrati. U ovoj dobi, dijete će znati što znači „Baci mu loptu i reci 'Uhvati!'”, ali možda ne može biti u stanju razumjeti pojmove kao što su „Budi nježan” ili „Budi fin”

Morate više pokazivati nego govoriti u ovoj dobi i djeca mogu naučiti i zapamtiti kako se ponašati oko životinje. Nenamjerna grubost može biti dio procesa učenja, ali to zahtijeva od roditelja da uči dijete specifične, prikladne načine postupanja s životinjama

5. Pazite na namjerno ozljeđivanje

Druga je stvar dijete starije od 3 godine koje shvaća ideju nježnog postupanja sa životinjama, ali i dalje redovito i namjerno povređuje životinju. To dijete je možda jako ljuto zbog nečega i to ispoljava na životinji.

Obratite pažnju što tim ponašanjem govori. Ponekad se takvo ponašanje pojavljuje kao odgovor na stres, promjene u kućanstvu ili na gotovo bilo koji veliki događaj. Razgovarajte sa svojim djetetom o svojim brigama u vezi s tim i vidite možete li otkriti koji problem stoji iza toga. Međutim, kao i uvijek, nikada se ne biste trebali ustručavati razgovarati s liječnikom ili pomoći riješiti uzrok agresije.

Pristanak na kolačiće