Tehnike masaže za nedonoščad

Cherry Bond

Masiranje može bebu opustiti i umiriti smanjivanjem emocionalnog i fizičkog stresa te pomoći boljem spavanju. Može se upotrebljavati za ublažavanje plinova, zatvora, kao i grčeva. Čak može pomoći otčepljenju nosića i krmeljavim očima.

Zapravo, masaža stimulira cjelokupan sustav dojenčeta te potiče zdrav rast i razvoj!

Pokreti masaže mogu biti prilagođeni i za nedonoščad. Zbog sigurnosti provjerite sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom u bolnici prije nego što počnete s masažom novorođenčeta, a zatim pitajte ako postoje zaposlenici obučeni za masažu dojenčadi koji vas mogu uputiti.

Prije nego što nastavite s ovim člankom, važno je prepoznati znakove kojima beba pokazuje da je spremna na dodir te znati kako je uvjeriti i pripremiti za masažu.

Zapamtite ove ključne stavke Ako se bebi već sviđa dodir na nekim dijelovima tijela, započnite njima. Glava, ruke i stopala obično su omiljeni dijelovi.

• Uvijek počnite gledajući je li reakcija na dodir pozitivna. Masažu je najbolje raditi kada dijete nije previše gladno ni previše sito. Ako se dijete ne osjeća dovoljno dobro ili nema dovoljno energije za masažu, neće vam dati dopuštenje. • Započnite nježnim, mirnim držanjem. • Pokreti bi trebali biti pozitivni, spori i ritmični. Brzi, mekani, lagani potezi prstima mogu biti razdražujući. Sporiji pokreti sa zadržavanjem obično više umiruju. • Pokušajte jedan spori potez bez prekida • Nastavite masiranje samo ako je beba sretna – ako je masaža previše poticajna, ponovno je opet samo mirno držite.

Masaža stopala: Evo kako Masaža stopala može biti ohrabrujuća. Ona pomaže u oslobađanju od napetosti u stopalima, a može se raditi i na rukama. Masaža stopala potiče bebu na svijanje (previjanje) nogu i stopala u opuštenom položaju.

Masiranje ruku bebe može je potaknuti da svoje ruke i šake stavi u položaj bez stresa u blizini svoga lica ili gornjeg dijela tijela, a prema sredini.

 1. Započnite tražeći dopuštenje.

 2. Skinite odjeću samo s područja koje želite masirati. Zamotajte ruke bebe plahtom ili malim pokrivačem, tako da može dohvatiti svoje prste i sisati ih za utjehu. Provjerite postoji li nešto što joj podržava noge ako ih iznenada protegne. Većina beba vrlo je osjetljiva kada leži na leđima, pa je u kolijevci ili inkubatoru okrenite na bok. Ako se može držati, ugnijezdite je u mekani jastuk u svom krilu i pokrijte je.

 3. Žustro utrljajte malo ulja (pogledajte u nastavku) u svoje ruke.

 4. Podržavajući jednu nogu u savinutoj poziciji prema tijelu, obuhvatite stopalo svojom rukom i pomognite joj da se opusti nježnim držanjem u toplom dlanu. To može biti vrlo ohrabrujuće, opuštajuće te pružiti podršku bebi.

 5. Podržite nogu tabanom njezine noge koja je čvrsto smještena u vašem dlanu. Počnite polagano milovati od gležnja do prstiju preko cijelog vrha njezinog malog stopala. Palcem ili prstom pritišćite nježno, ali sigurno. Slijedite isti postupak na rukama, počevši s nadlanicama, a zatim s prstima.

 6. Obuhvatite bebino stopalo rukama u istom položaju kao u koraku. Pravite vrlo spore krugove oko gležnjeva s obje strane stopala (ili ručnih zglobova, ako radite na rukama).

 7. Dok još uvijek držite stopalo, nježno pritisnite svaki prst (pazite da je ne škakljate po tabanu). Ako su prsti previše osjetljivi na pojedinačnu masažu, sve zajedno ih malo stisnite kako bi se opustili. Ili samo nježno držite bebine prste u svojim toplim rukama.

 8. Palcem i kažiprstom koji leži uzduž i tik ispod nožnih prstiju, tri puta lagano pritisnite ovo područje. Zatim gurnite prst/palac prema dolje, nešto ispod sredine tabana i pritisnite tri puta.

 9. Obuhvatite cijelo stopalo i okrećite bebin gležanj sporim, kružnim pokretima kako biste je oslobodili bilo kakve napetosti u gležnju i stopalu.

 10. Još uvijek držeći stopalo, završite sporim potezima po vrhu stopala (ili nadlanice), idući od prstiju do gležnja.

 11. Završite kao što ste i počeli: još držeći stopalo u dlanu svoje ruke.

 12. Nakon masaže obucite bebi čarapice kako bi noge ostale tople i opuštene. Recite bebi „hvala” kako bi shvatila da je ovo zajednički provedeno vrijeme bilo posebno.

Neke mjere opreza Trajanje masaže će se mijenjati, ovisno o tome kako se beba osjeća u bilo kojem trenutku. Masaža od jedne ili dvije minute može biti dovoljna, a obično je dovoljna i masaža samo jednog područja tijela.

• Masaža može biti poticajna i opuštajuća pa obratite pozornost na znakove da ste pretjerali ili na „ne” bebine znakove. • Nemojte početi ako beba ima povišenu temperaturu ili izgleda umorno ili bolesno. • Bebe koje su gotovo spremne otići kući nakon dugog razdoblja u inkubatoru mogu biti anemične i može im biti potrebno puno energije za razvoj sposobnosti hranjenja. Ako je tako, masaža u tom trenutku može za njih biti previše. • Budite svjesni bebine komunikacije (znakova ili signala) koja je bitna za sigurnu i uspješnu masažu. Pitajte instruktore za masažu novorođenčadi jer oni poznaju te znakove.

Pristanak na kolačiće