Kupanje bebe: klizava je kad je mokra!

Anthony J. Mancini & Dieter Wolke MD & PhD Dipl-Psych AFBPsS C.Psychol.

Kako okupati sklisku bebu koja se vrpolji? Opustite se! Možemo vam reći sve što trebate znati: kako bebu okupati pomoću spužve i u kadi, kojim dijelovima tijela treba obratiti posebnu pažnju, važni sigurnosni savjeti i još mnogo toga!

Prvo kupanje bebe veliki je korak. Ali kada i kako okupati bebu i pri kojoj temperaturi kupke? Nudimo vam i savjete koji će vam pomoći kako bi kupanje bilo lako i zabavno za vas i bebu.

Kada okupati bebu: detalji o kupanju

Odgovor na pitanje roditelja koliko je često potrebno kupati bebu uvelike ovisi o dobi djeteta. Za novorođenče je najčešće dovoljno dva ili tri puta tjedno ako područje spavanja održavate čistim i kupate mu ruke i lice nekoliko puta dnevno. Osim ako nešto ne povrate ili ne uprljaju pelene, novorođenčad nije tako prljava.

Što je beba starija, treba je češće kupati, posebno kad počne puzati i jesti hranu. Dok vaša beba ne dođe u jasličku dob, dojenče će biti potrebno kupati skoro svaku večer – ako ne da biste skinuli prljavštinu koja se nakupila tijekom dana, onda barem da ga smirite prije spavanja.

Kada je najbolje kupati dojenče? Općenito, novorođenče je najbolje kupati prije obroka ako nije previše gladno. Ako je to ubrzo nakon jela, ono bi moglo povratiti. Kod starijih beba najbolje je kupanje prije spavanja, jer ih očisti prije spavanja i pomaže pri smirivanju. Bilo bi dobro kada biste uspostavili večernju rutinu prije spavanja: kupanje, čitanje priče, zatim spavanje. Ali prosudite je li kupanje potrebno i okupajte bebu kada god je to slučaj.

Kako okupati bebu: spužvom ili bez nje?

Odgovor na jedno od najčešćih pitanja roditelja jest: prije nego što otpadne pupkovina (između deset dana i tri tjedna nakon poroda), bebu je najbolje okupati spužvom kako bi se izbjeglo močenje pupkovine. Učinite to ovako: polegnite bebu na meku i ravnu podlogu (npr. na čisti ručnik). Neka vam pri ruci bude lavor s toplom vodom i spužvom ili krpicom od flanela. Dok je beba toplo prekrivena, otkrijte jedan po jedan ud i nježno ga operite. Tapkanjem osušite područje i započnite kupanje drugog uda. Ako slučajno smočite pupkovinu, jednostavno je ručnikom nježno osušite tapkanjem (pogledajte najnovije informacije o njezi pupkovine).

Veliko kupanje

Nakon što je pupkovina otpala, vaša je beba spremna za kupanje u umivaoniku ili kadici za bebe. Koje god upotrebljavate, postavite ručnik na dno kako bi ono bilo mekše. Možda bi bilo dobro i da je vaš partner u blizini kako bi vam bio spreman pomoći pridržati malog klizavca. Pripremite sve što vam je potrebno prije kupanja kako ne biste morali tražiti to za vrijeme pranja. Ovako bi mogao izgledati popis stvari:

veliki ručnik mekana krpica od flanela pamučne kuglice sapun za bebe ili dječja kupka šampon za bebe, ako je potreban četka ili češalj za bebe Iako je sapun naveden, najčešće nije potreban jer se većina nakupljene prljavštine može isprati vodom. Sapun može ukloniti prirodnu masnoću s kože i isušiti kožu.

Potrebno je samo oko 5 centimetara tople vode kako biste bebi pružili učinkovito kupanje. Probajte staviti toplu krpu od flanela preko trbuščića kako bi spriječili hlađenje bebe. Takva prva pranja ne moraju biti duga ni komplicirana, ali potrebno je obaviti zadatak. Čvrsto držite bebu i nježno operite svaku nečistoću ili zadebljalu kožu koja se nakupila. Neka vam jedna ruka uvijek bude na bebi dok je u kupki. To je očito za novorođenče kojemu je potrebno držati glavu i leđa dok ga kupate. Ali vrijedi i za starije bebe koje same mogu sjediti. Dok ga kupate, posebnu pažnju obratite na:

Genitalije i područje pelena. Ruke i stopala. Provjerite i područja između prstiju na rukama i nogama. Lice i vrat. Ako se nakupio iscjedak ili prljavština oko očiju, upotrijebite pamučnu kuglicu kako biste to očistili, pomoću nježnih pokreta prema van. Skrivena prljavština

Novorođenče se možda neće jako zaprljati, ali prljavština će se nakupiti na mjestima na kojima to možda ne očekujete. Provjerite sljedeće:

Pregibi ispod koljena, vrata i prepona. Pazuha – tu bi se mogle nakupiti kuglice vlakana od odjeće za spavanje. Iza ušiju. Njega kose

Nema svaka beba mnogo kose pri porodu, ali ako vaša ima , operite je nježnim šamponom za djecu koji ne uzrokuje suze. Jednostavno stavite malo šampona na kosu i ostavite neko vrijeme prije ispiranja – u toj dobi nije potrebno trljati ili ribati. Isperite bebinu kosu na kraju kako ona ne bi sjedila u vodi punoj pjene.

Naposljetku, nemojte se iznenaditi ako beba plače prilikom prvih kupanja. To je samo njezina reakcija na nepoznate osjete. Pobrinite se da je soba topla i da je voda kupke ugodna (pogledajte informacije o temperaturi vode u nastavku) i smirite bebu milovanjem i pjevanjem. Uskoro će zavoljeti kupanje.

Mjere opreza za vrijeme kupanja

Iako kupanje bebe može biti zabavno, dvije stvari morate imati na umu: temperaturu vode i to da nikada ne ostavljajte bebu samu.

Vruća voda

Bebina koža osjetljivija je od vaše. Zbog toga je voda koja je vama ugodna prevruća za bebu. Prije nego što stavite bebu u blizinu vode, provjerite vodu nadlanicom ili laktom – ova su područja osjetljivija na toplinu od dlana. Voda bi trebala biti topla – ali ne vruća! Drugi savjeti koje biste trebali uzeti u obzir: Kupite termometar za dječju kupku. Dobra temperatura kupke za bebu je 32 °C ili niža. Kako biste spriječili slučajne opekotine, snizite temperaturu grijača vode na 49 °C. Sami ste u kući?

Najvažnija stvar koju morate imati na umu prilikom kupanja bebe je da bebu nikada ne ostavljate samu. Čak ni na nekoliko sekunda. Bebe se mogu ugušiti u vodi visine samo 2,5 cm – i to u kratkom vremenu koje je potrebno da se javite na zvono na vratima ili telefon. Nemojte riskirati. Ako morate negdje otići dok kupate bebu, uvijek je zamotajte i nosite sa sobom.

Pristanak na kolačiće