Sisanje palca i ostale tehnike samoutjehe

Sisanje palca nije tek neobično ponašanje beba i manje djece. Zapravo je vitalno za zdrav razvoj u ranom djetinjstvu. Evo zašto je to prihvatljivo.

Zašto vaša beba siše palac

Sisanje je instinktivno ponašanje za novorođenčad. Možete doći u iskušenje da obeshrabrite sisanje palca kako biste spriječili da zubi kasnije izađu krivi, ali je bolje pustiti je da zasada uživa u toj navici. To bebu uči vrijednoj vještini samosmirivanja koja joj pruža utjehu kad je umorna ili uznemirena.

Ako možete odviknuti bebu od sisanja palca do 4. godine kada se javljaju trajni zubi, to neće utjecati na njezine biserno bijele zubiće. U kratkom roku, sposobnost samoutjehe pomoći će bebi da brže zaspi, ali i da ponovno utone u san nakon buđenja noću.

Drugi načini utjehe beba koji funkcioniraju

Većina beba ima periode plača, često u poslijepodnevnim satima. Prvo provjerite je li uzrok plača bebe glad, umor ili nelagoda. Ne brinite ako ne možete pronaći uzrok: Bebin plač nije uvijek znak da nešto nije u redu. To može biti normalan dio razvoja bebe, uzrokovan sazrijevanjem živčanog sustava.

Ako sisanje prstiju ili dude ne utješi bebu, pokušajte ove umirujuće tehnike:

• Nježno ljuljajte svoju bebu • Tiho joj pjevajte • Umotajte je • Stavite je u kolica ili sjedalicu licem okrenutu vama

Što je vaša beba uznemirenija i vama će biti teže, ali pokušajte ostati smireni. Ne zaboravite da se i vi trebate odmarati i redovito jesti kada vaša beba spava. Moći ćete se bolje brinuti o bebi ako se znate brinuti o sebi.

Pristanak na kolačiće