Razlikujte različite plačeve bebe

Plač za svaku priliku Bilo da je u pitanju glad, premorenost, bol ili potreba za maženjem, vaša beba javit će vam to plačem. Vremenom ćete naučiti razlikovati plačeve i shvatiti kada neki od njih zahtijevaju da odmah nešto poduzmete a kada ne. No kod mama s plačljivim bebama nije lako raspoznati poruku bebe.

PORUKA PLAČA VAŠE BEBE. Do sada već uspijevate raspoznati različite plačeve vaše bebe. Bebe plaču kada su gladne, kada im nešto smeta, kada su umorne ili previše razdražljive. A ponekad to čine jer žele da ih primite u naručje. Svaki plač razlikuje se po visini i jačini i u tome je očito tajna načina na koji ćete smiriti bebu. Imajući to na umu vjerojatno ćete zapaziti da svaku večer vaš mališan ima svojih nekoliko sati tuluma, silno želi da ga nahranite i tada može postati razdražljiv. To nije ništa neobično. Bebe obično na kraju dana budu iscrpljene i treba ih nahraniti za noć koja je pred njima. Ako vaše dojenče plače dulje od tri sata, to pokazuje da mu nešto smeta. A kada ga ne možete umiriti, to bi moglo ukazivati na grčevite bolove. Samo otprilike 10-20% beba pokazuju znakove povezane s grčevitom boli i općenito to postaje očito otprilike u periodu od 4. do 6. tjedna, a traje otprilike do dobi od 3. do 4. mjeseca. Bebe koje imaju grčeve općenito su razdražljivije i teže ih je smiriti, plaču vrlo glasno i snažno nekoliko sati prije odlaska u krevet, a ponekad i nakon noćnog hranjenja. Teže im je podrignuti nakon hranjenja, imaju naduta crijeva i puštaju dosta vjetrova pa se savijaju unatrag ili podižu koljena kada plaču ili im nešto smeta.

OSTANITE MIRNI I ZATRAŽITE POMOĆ Ako vam se čini da vaš mališan ima grčeve, od liječnika zatražite savjet i isprobajte neke posebne lijekove protiv grčeva koji su dostupni u gotovo svim ljekarnama i supermarketima. Od pomoći može biti i promjena položaja za dojenje ili, ako hranite bočicom, sisaljke na bočici kako biste smanjili protok zraka. Nemojte kriviti sebe ako ne možete umiriti svoju plačljivu bebu. Nema brzog rješenja i to nije vaša pogreška. Ako vam situacija uzrokuje mnogo stresa i ometa vaš san, potražite pomoć. Izbacite malo mlijeka i ostavite bebu s partnerom ili članom obitelji kako biste se odmorili. Također pričajte s drugim majkama i tako osjetite da niste jedini koji se ljute i budu iziritirani zbog neprestanog plača. Iskoristite svu pomoć koja vam je na raspolaganju (ako postoji neka telefonska linija za pomoć) ili samo da biste malo porazgovarali. To bi vam moglo pomoći da se smirite. Možete i zatražiti informacije od udruga ili institucija koje pomažu u takvim ili sličnim situacijama (ako su dostupne u vašoj zemlji). Samo nemojte pokušati sve riješiti sami. Ne zaboravite, kad god se osjećate frustrirano ili ljuto, nikada nemojte tresti bebu.

PRISTUP DODIROM Grčevi su obično najgori u drugom i trećem mjesecu života. Dragajte i nosite bebu što više dok je još mala i dovoljno lagana da se može udobno smjestiti u vašim rukama ili marami za nošenje! Dok beba leži potrbuške na vašem tijelu, kretanje zraka u vašem trbuhu prirodno masira trbuh vaše bebe. To bi moglo također smanjiti plač sljedećih tjedana. Ispitivanja su pokazala da dodatno nošenje i držanje u početnim tjednima života može imati pozitivan učinak na raspoloženje bebe ubuduće. A to je dobra vijest jer samo nekoliko minuta plača roditelju se može činiti vječno!

PRAKTIČNI SAVJETI Mnogo je trikova koje možete isprobati ako je vaša beba posebno razdražljiva: – ljuljkanje vaše bebe – držanje u uspravnom položaju na ramenima i nježno glađenje guze kako biste poticali vjetrove – ljuljkanje s prednje strane s trbuščićem na vašoj ruci – lagano masiranje trbuščića ili skretanje pažnje blagim zvukovima – nošenje u marami ili stavljanje bebe u njihalicu

To su izvanredni načini umirivanja razdražene bebe. Ako ništa ne uspije, uvijek se možete voziti autom da beba zaspe!

Pristanak na kolačiće