Zašto vaša beba hrče i kako joj možete pomoći

Jennifer Kelly Geddes

Sada kada imate novorođenče, vjerojatno vaš partner nije jedini koji hrče noću!

Kao što su mnoge mame naučile, neka novorođenčad također bučno diše po noći, emitirajući zvuk vrlo sličan hrkanju. Ne brinite, to je čest slučaj i obično nije razlog za zabrinutost. Pročitajte o nekim razlozima hrkanja i o lijekovima koji pomažu bebi mirnije spavati noću.

Još uvijek je mala

Dišni putovi novorođenčeta su uski i ispunjeni s puno sline, pa njegovo disanje može zvučati kao da ima mjehuriće, kao da teško diše i može biti stvarno glasno.

To bebino „hrkanje” će se postupno smanjivati, a na kraju bi trebalo nestajati kako ona raste, jer će joj dišni putovi biti veći i naučit će kako da bolje proguta svoju slinu.

Obična prehlada

Blaga bolest – kao infekcija gornjih dišnih puteva – može poremetiti spavanje bebe i utjecati na disanje, što zvuči kao da hrče noću.

Pomoć za bebino hrkanje

Neposredno prije spavanja, unesite bebu u kupaonicu, otvorite vruću vodu i napravite spa tretman u kući. Stajanje u pari može pomoći očistiti dišne putove vaše bebe. Također možete dodati vlagu u njezinu sobu prilagodbom ovlaživača zraka na toplo.

Također ćete otkriti da prljavština i ostale čestice iz kućanstva mogu iritirati uske nosne prolaze, što pak može pogoršati hrkanje vaše bebe. Usisavajte par puta tjedno i perite predmete koji privlače prašinu.

Pratite hrkanje svoje bebe, čak i snimajte, tako da možete utvrditi mijenjaju li se ti zvukovi na bilo koji način. Ako joj je hrkanje glasno i javlja se redovito, ili ako otkrijete da disanje vašeg djeteta izgleda otežano, razgovarajte s pedijatrom, jer bi to mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Međutim, budite uvjereni da zbog nekoliko malih noćnih guguta tijekom prvih mjeseci vašeg novorođenčeta obično ne morate brinuti.

Pristanak na kolačiće