Sposobnost maternice da rađa. Testiranje maternice ili stvarno? Veličina maternice na

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE Dok su Braxton Hicksovi bezazleni trudovi za „vježbanje", prijevremeni trudovi su stvarni. Po ovome ćete moći prepoznati razliku između to dvoje te kako liječnici mogu zaustaviti prijevremene trudove i korake koje možete poduzeti da ih spriječite.

Iako se vaše tijelo proširilo do ovih dimenzija i teško vam je vjerovati da ćete „ikad više vidjeti svoja stopala", vaša maternica će se nakon poroda vratiti na prijašnju veličinu. Vjerojatno ste čuli da kako se približavate terminu, vaša se maternica povremeno kako raste, zateže, rasteže i priprema za porod. Ova vježba stezanja zove se Braxton Hicksova kontrakcija i potpuno je normalna pojava.

Međutim, oko 10 posto trudnica osjeti kontrakcije prijevremenog porođaja. Za razliku od Braxton Hicksove kontrakcije, prijevremeni trudovi su stvarni. Oni pokazuju da je porod počeo prije nego što je beba spremna da se rodi.

Kako možete znati da ste osjetili Braxton Hicksove kontrakcije ili prijevremene trudove? Razlika je uglavnom u učestalosti, intenzitetu i trajanju. Evo na što morate paziti:

Braxton Hicksove kontrakcije

Braxton Hicksove kontrakcije osjetit ćete u trećem tromjesečju. Možete ih osjetiti kao općenito zatezanje maternice, skoro kao da se sklupčava ili može izgledati kao da beba radi salto. Kontrakcije obično nisu bolne i obično stanu nakon sat i nešto. Vaše tijelo provodi neku vrstu pripremne vježbe za porod i vraćanje u prethodno stanje nakon poroda. Iako sve žene imaju Braxton Hicksove kontrakcije, ne osjete ih sve, osobito s prvom bebom. Zato se nemojte prestrašiti ako ih niste osjetili – vaše tijelo je spremno za porod.

Kontrakcije prijevremenog porođaja

Kontrakcije prijevremenog porođaja mogu se dogoditi bilo kada između 20-og i 37-og tjedna trudnoće. Ne zaustavljaju se i mogu postati učestaliji, u pravilnim razmacima i s vremenom sve neugodniji.

Drugi znakovi prijevremenih trudova su: Grčevi nalik menstrualnim iznad zdjelične kosti Pritisak ili bol u zdjelici, bedrima ili preponama Tupa, lagana bol ili pritisak u leđima Grčevi u trbuhu ili proljev Povećani vaginalni iscjedak Vodenasta tekućina, roskasti ili smećkasti iscjedak ili krv iz vagine

Ako osjetite neki od tih simptoma ili imate više od četiri kontrakcije na sat, odmah nazovite ginekologa. Možda će vam reći da dođete na pregled ili će vas pitati da mjerite kontrakcije. Kontrakcije možete osjetiti (zatezanje i opuštanje maternice) tako što ćete staviti vrhove prstiju uz trbuh.

Zaustavljanje prijevremenih trudova

Ako ginekolog smatra da možda imate prijevremene trudove, može vas poslati u bolnicu. Za to postoje tri razloga. Prvi je da obavite ginekološki pregled kako bi se provjerilo otvara li se cerviks i provjerio vaginalni iscjedak koji može ukazivati na prijevremene trudove. Drugo, da probaju lijekovima zaustaviti trudove. Lijekovi ne djeluju uvijek i nisu prikladni za svakoga, ali doktor će vas savjetovati. Ako stvarno imate prijevremene trudove, dobit ćete injekciju sterioda kako bi se ubrzao razvoj bebinih pluća.

Ako se trudovi nastave, bit ćete primljeni u bolnicu kako bi vas liječnik mogao pratiti.

I na kraju ako ništa od toga ne uspije i beba se rodi prije vremena, bolje je da bude u bolnici. Možda će biti sićušna i imati probleme s disanjem, hranjenjem, održavanjem tjelesne temperature i razvojem organa. Za prerano rođene bebe brinu se u posebnoj jedinici zvanoj Odjel za neonatologiju gdje bebi pomažu da se uz posebnu njegu pravilno razvija. Neke bolnice tu jedinicu zovu Neonatologija.

Sprječavanje prijevremenog porođaja

Možete poduzeti mjere opreza koje mogu spriječiti da uopće dođe do prijevremenog porođaja: Pijte oko 2 dcl soka ili vode svakih par sati kako biste spriječili dehidraciju koja može uzrokovati iritaciju maternice. Jedite zdravu hranu i tijekom trudnoće dobijte na težini od 12 do 16 kila. Praznite mjehur kako biste smanjili rizik od urinarnih infekcija koje mogu povećati rizik od prijevremenog porođaja i početak vaginalnog poroda. Uvijek se nakon mokrenja ili velike nužde brišite od naprijed prema natrag kako biste spriječili urinarne infekcije. Nosite pamučno rublje. Pamuk „diše" bolje od ostalih materijala i što je protok zraka bolji, manji je rizik od razvoja bakterija. Prestanite pušiti, ne upotrebljavajte drogu ni alkohol. Upotrebljavajte prezervativ pri vaginalnim odnosima. Izbjegavajte spolne odnose s više partnera. Svakih nekoliko sati sjedite s podignutim nogama i nemojte podizati teške predmete. Zaustavite fizičku aktivnost i odmarajte se ako osjetite kontrakcije koje ne prestaju nakon kratkog vremena. Pokušajte smanjiti stres.

Vjerojatnost prijevremenog poroda je zastrašujuća, ali većina žena osjeti samo Braxton Hicksove kontrakcije. Najbolje što možete učiniti jest da pazite na aktivnost maternice i dobro pazite na sebe. Ako primijetite nešto neuobičajeno, nazovite ginekologa.

Pristanak na kolačiće