Drugo tromjesečje trudnoće - tegobe drugog tromjesečja - fetus u drugom tromjesečju

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Iako je za većinu žena drugo tromjesečje trudnoće najugodnije, u tom se razdoblju mogu pojaviti i neke tegobe. U nastavku pročitajte što pomaže pri konstipaciji, ublažavanju hemoroida i bolova okruglih ligamenata!

Vaše drugo tromjesečje, srednja trećina trudnoće, najčešće je najugodnije razdoblje. Jutarnje su mučnine vjerojatno nestale, a još ne osjećate fizički napor nošenja težine bebe. No u drugom tromjesečju trudnoće mogu se pojaviti i neke neugodnosti. Najčešće su konstipacija, hemoroidi i bol okruglih ligamenata.

Borba protiv konstipacije

Hormonske promjene tijekom trudnoće smanjuju aktivnost vaših crijeva i kako beba raste, ona ih pritišće. Zbog svega toga može doći do konstipacije u drugom tromjesečju trudnoće. Nasreću, male prilagodbe u vašoj prehrani mogu puno učiniti da se stvari pokrenu. Pokušajte piti puno vode – osam čaša dnevno je najbolje. Jedite više vlakana, uključujući suhe šljive, mekinje žitarica i salate. I svakodnevno vježbajte. Vježbe potiču cirkulaciju krvi prema svim organima, uključujući crijeva i jačaju vaše mišiće. Koliko ćete vježbati ovisi o vašoj kondiciji, no pokušajte pješačiti najmanje 15 minuta svakog dana drugog tromjesečja. (Pročitajte više o vježbanju u trudnoći pod naslovom Pokrenite se: Vježbanje tijekom trudnoće.) Nemojte uzimati laksative bez prethodnog savjetovanja s ginekologom ili liječnikom.

Pomoć kod hemoroida

Drugi naziv za hemoroide je šuljevi. To su proširene vene u rektumu i anusu. Često nastaju u trudnoći zbog povećanog pritiska na to područje. Mogu se prvi put pojaviti u trudnoći. Kako bebe raste, stanje hemoroida se pogoršava, tako da njihovo liječenje pri prvim znakovima pojavljivanja može pomoći da ih kasnije držimo pod kontrolom.

Tople kupke mogu ublažiti bolove kod hemoroida. Također je dobro izbjegavati dugo stajanje od drugog tromjesečja nadalje. Dugo stajanje može usporiti cirkulaciju, što može pogoršati stanje hemoroida. Sprječavanje konstipacije također pomaže. Što se manje naprežete kako biste pokrenuli crijeva (i što je stolica mekša), to bolje. Ako ništa što ste sami pokušali ne djeluje, raspitajte se kod svojeg ginekologa ili liječnika o preparatima za omekšavanje stolice.

Bolovi okruglih ligamenata

Ako osjećate bol u području prepona, vjerojatno je to posljedica bolova okruglih ligamenata. S proširivanjem maternice u drugom tromjesečju fetusa, ligamenti koji je podržavaju u abdomenu moraju se rastegnuti. Ovo rastezanje ligamenata uzrokuje bol kod nekih žena od drugog tromjesečja trudnoće.

Na žalost, ne može se puno učiniti kako bi se olakšalo ovu bol. Ako bol postane prejaka, obratite se ginekologu. Bol u preponama ili abdomenu tijekom trudnoće može biti i znak mogućih komplikacija, tako da je dobro da ginekolog eliminira mogućnost postojanja ozbiljnih problema.

Pristanak na kolačiće