10 savjeta za sprječavanje i ublažavanje jutarnje mučnine

Elaine Zwelling Čini se da ga sve izaziva – taj nelagodan osjećaj, mučnina – osobito u jutarnjim satima. Mirisi, pogled na doručak, čak i pomisao na hranu – mogli biste se pitati: Zašto tako uzbudljiv životni događaj mora biti popraćen ovom stalnom mučninom? Je li sve u redu?

Naravno! Doživljavate „jutarnje mučnine.” I niste jedini.

Što je jutarnja mučnina?

Mučnina, katkad praćena povraćanjem, čest je simptom rane trudnoće. Između 50 i 70 posto trudnica u prvom tromjesečju pati od jutarnje mučnine. Ne samo da je mučnina normalna, to je uobičajeni znak da je vaša trudnoća zdrava.

Iako se zove „jutarnja mučnina” (jutra su često vrijeme kada su simptomi najgori), kada ste trudni možete osjećati mučninu i povraćati u bilo koje doba dana.

Vjeruje se da su simptomi uzrokovani hormonom trudnoće hCG, koji se proizvodi razvojem placente, no i drugi čimbenici, kao što su niska razina šećera u krvi, povećane želučane kiseline, stres i umor, također mogu doprinijeti.

Strategije prevencije jutarnjih mučnina

Prevencija je najbolji način rješavanja jutarnje mučnine. Držite neke obične krekere, kekse od riže ili čak komadić čokolade pokraj kreveta i nešto pojedite čim se probudite kako biste podigli razinu šećera u krvi prije nego što ustanete.

Umjesto da jedete tri velika obroka dnevno, jedite pet do šest malih obroka kako bi se izbjegao prazan želudac i šećer u krvi održao stabilnim. Pobrinite se da vaša prehrana sadrži dovoljne količine bjelančevina (meso, riba, jaja, sir) i složenih ugljikohidrata (voće, povrće, žitarice) kako bi se zadovoljile potrebe vašeg djeteta koje se razvija.

Neki stručnjaci za prehranu preporučuju uzimanje 75 do 100 miligrama vitamina B6 kao dodatka za sprečavanje mučnine. Uzimajte redovito prenatalne vitamine i izbjegavajte začinjenu ili masnu hranu, pregrijavanje i znojenje i dovoljno se odmarajte.

Kako se nositi s mučninom

Uz općenito izbjegavanje stvari od kojih vam je mučno, isprobajte ove ideje:

  1. Dišite polako – udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta ili pokušajte s vizualnim slikama, fokusirajući se na nešto lijepo

  2. Sišite ili žvačite komadiće leda ili svježe narezani limun

  3. Ako vam se povraća dok perete zube, pokušajte s vodicom za ispiranje usta i upotrebljavajte je često kako bi vam usta bila svježa

  4. Pokušajte s čašom mlijeka ili dvije tablete kalcija kako biste neutralizirali kiseline u želucu

  5. Na grlo nanesite hladnu krpu ili led

  6. Pokušajte s đumbirom (prirodni lijek za mučninu) isjeckanim i dodanim u povrće ili druge namirnice

  7. Pijte čaj od kamilice ili đumbira

  8. Pazite na unos tekućine, čak i ako vam se i ne jede čvrsta hrana (može biti od pomoći ako ne miješate čvrste tvari i tekućine u istom obroku.)

  9. Pritisnite kosti pri dnu lubanje (na stražnjoj strani vrata, baš iza svakog uha) ili na to područje stavite led.

  10. Probajte narukvice protiv mučnine: Ove narukvice imaju mali gumb koji pritišće točku okidanja za ublažavanje mučnine i mogu se naći u većini ljekarni

Dugoročna perspektiva

Dobra vijest je da za većinu žena jutarnje mučnine završavaju u četvrtom mjesecu trudnoće, kada se razina hormona počinje malo smanjivati.

Ako se vaši simptomi mučnine i povraćanja nastave (javljaju više od jednom ili dva puta dnevno), sprečavajući vas da uopće jedete i pijete, ili se nastavljaju iz prvog tromjesečja, obavijestite o tome svoga zdravstvenog djelatnika. Možda imate ozbiljniji problem koji se naziva hyperemesis gravidarum, što zahtijeva liječenje.

Pristanak na kolačiće