Kako podnositi isprekidani san

Isprekidan san bebe – O čemu se tu radi? Vjerojatno mislite da je spavanje instinkt, a ne vještina. Jer spavanje je nešto prirodno i ne moramo o tome razmišljati da bi se dogodilo. No u ovoj dobi, vaša beba još nije savladala vještinu glatkog prelaska između laganog spavanja (aktivnog, ispunjenog snovima) i dubokog sna. Zbog toga se male bebe komešaju i ispuštaju zvukove u redovitim intervalima tijekom noći. Prilikom prelaska iz jednog stanja u drugo, napola su budne. Stoga se uvjerite da je vaše dojenče potpuno budno i da vas zaista treba prije nego što skočite iz kreveta kako biste mu pomogli tijekom noći.

ČESTA BUĐENJA Spavanje možda povezujete s tišinom i mirom, no noći vašeg malenog u velikoj se mjeri razlikuju od vaših. Male bebe prirodno se bude svakih nekoliko sati iz više razloga. Glad je najočitiji razlog, no ona nije odgovorna za svu viku koju slušate. U ovoj ranoj dobi, vaša beba tek treba razviti vještinu glatkog prelaska između stanja laganog i dubokog sna. Također, za razliku od starije djece i odraslih, ona još uvijek provodi veći dio sna u laganom, aktivnom spavanju tijekom kojeg sanja, zbog čega se trza, ispušta tihe zvukove, poviče ili čak otvara i zatvara oči. Zbog toga se često čini budnom baš u onom trenutku u kojem je spremna utonuti u dublju fazu sna. Mnogi roditelji skaču iz kreveta čim se njihova beba promeškolji. No nemojte to činiti! Pričekajte dok ne budete sigurni da je vaša beba zaista budna i da stvarno treba vašu pažnju prije nego što reagirate na takve prekide sna. Prisjetite se da se bebe često baš zbog uplitanja roditelja potpuno razbude, a inače bi prirodno samo prešle u dublji san nakon što se napola probude.

ŠTO TREBA, A ŠTO NE TREBA UČINITI Sljedeći put kada se budete prepirali s partnerom oko toga čiji je red za odlazak u bebinu sobu u 2 ujutro, najprije se uvjerite da je to zaista potrebno. Trčanje do vašeg malenog svaki put kada začujete najmanji šum po noći samo će ga naučiti da ne može samo ući i izaći iz sna. Kada se probudi nakon što se dobro naspavalo, nemojte ga izvaditi iz krevetića čim otvori oči. Neka se navikne malo poigrati i uživati budan u svom krevetiću. A kada zaista morate otići do svoje bebe po noći, pokušajte to učiniti što laganije i tiše. Ako ste uvjereni da vaše maleno nije potrebno nahraniti i da ga ne treba previti, nemojte ga podizati. Pokušajte ga ponovno vratiti u san milovanjem po glavi ili umirujućim šaptom i napustite ga čim se umiri. Dajte svojoj bebi priliku da razvije važno umijeće da sama ponovno zaspi.

Pristanak na kolačiće