Prehrana u prvom tromjesečju – trudnoća i prehrana. Jesti za dvoje u prehrani u trudn

Suzanne Dixon MD, MPH Sada kada ste trudni, vaše prehrambene navike važnije su nego ikada. Saznajte više o tome koliko vam je kalorija zaista potrebno, koje su hranjive tvari važne za vas i vaše dijete, zašto alkohol nije dobar i još mnogo toga!

Kada ste trudni, očito je da ćete željeti paziti kako se hranite jer su trudnoća i prehrana vrlo usko povezane. Željet ćete se zdravo hraniti radi svog djeteta. Željet ćete se zdravo hraniti radi svog djeteta.

Ali što je dobra prehrana u trudnoći? Prije svega, nemojte početi dijetu mršavljenja! Prehrana u trudnoći nema nikakve veze s mršavljenjem! Trudnoća nije vrijeme za gubljenje težine. Hranite se dobro i hranjivo te nećete imati problema s gubitkom kilograma koje ste dobili u trudnoći nakon rođenja vašeg djeteta. Ako imate problema s težinom – ako ste premršavi ili pretili – onda se možda trebate hraniti prema posebnim prehrambenim programima, počevši od prehrane u prvom tromjesečju i tijekom trudnoće. Razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Trudnoća nikako nije vrijeme za izgladnjivanje. Trudnoća nikako nije vrijeme za izgladnjivanje.

Neki ljudi brinu o tome koliko kilograma žene trebaju dobiti tijekom trudnoće? Sve u rasponu od 8 do 16 kg je normalno, te se ne treba zabrinjavati osim ako ne dobijete daleko više od toga. Vrlo malo britanskih liječnika preporučuje nekakve posebne ciljeve dobivanja težine. Naravno, ako dobijete više od 20 kg ili slično, da će biti potrebno neko vrijeme nakon trudnoće da ih izgubite. Dakle, dok se za vrijeme trudnoće ne biste trebali dijetno prehranjivati, isto tako se ne biste trebali služiti trudnoćom kao izgovorom da jedete cijelo vrijeme!

Dobre stvari za jesti Za trudnoću i prehranu, evo nekih osnovnih kategorija namirnica, s primjerima jednog obroka:

KALORIJE

Većina trudnica treba oko 300 dodatnih kalorija dnevno. To znači dvije šalice nemasnoga mlijeka, jednu šalicu sladoleda, pecivo s krem ​​sirom ili sendvič od tunjevine.

ŽUDNJA ZA HRANOM

Nitko zapravo ne zna zašto neke žene žude za određenim namirnicama u svojoj trudničkoj prehrani tijekom trudnoće, ali smatra se kako te žudnje nisu posljedica nedostatka hrane. Nema razloga za izbjegavanje namirnica za kojima žudite sve dok ih jedete u umjerenim količinama kako biste izbjegli prekomjerno debljanje. Nažalost, neke trudnice žude za ne-prehrambenim proizvodima, kao što su škrob za rublje ili glina i žele ih jesti. To je stanje koje se naziva Pica. Ako žudite za neprehrambenim artiklima, svakako to recite svom liječniku.

BJELANČEVINE

Trudnicama je potrebno oko 60 grama bjelančevina dnevno. Šalica mlijeka ili 30-tak grama crvenog mesa sadrže oko 10 grama bjelančevina. Dobri izvori bjelančevina su nemasno meso, perad, riba, sušeni grah, leća, orasi, jaja i sir. Izbjegavajte nepasterizirane, mekane sireve kao što je Brie. Također, izbjegavajte sirova jaja, sirovo ili slabo termički obrađeno meso, jer oni mogu sadržavati bakterije koje mogu naštetiti vašem djetetu.

KALCIJ

Tijekom trudnoće, kalcij je potreban za formiranje djetetovih kostiju i zuba. Preporučeni dnevni unos kalcija tijekom trudnoće je 1.200 mg dnevno. Kalcij možete dobiti iz zelenog lisnatog povrća, soka od naranče, mlijeka, jogurta i sira. Trebali biste jesti četiri obroka hrane bogate kalcijem dnevno.

ŽELJEZO

Potrebno vam je od 15 do 30 mg na dan. Riba, perad, integralni kruh i žitarice, zeleno lisnato povrće, mahunarke, suho voće, kuhana jaja i crveno meso su sve dobri izvori željeza. Neke žene uzimaju dodatke željeza u drugom i trećem tromjesečju, ali ako jedete hranu bogatu željezom možda vam ti dodaci neće biti potrebni.

PRENATALNI VITAMINI I NADOMJESCI MINERALA Dok vitaminski i mineralni nadomjesci vjerojatno nisu potrebni ženama koje se uravnoteženo hrane, većina prenatalnog medicinskog osoblja smatra kako nisu štetni, pa se stoga mogu upotrebljavati u prehrani već od prvog tromjesečja. Nemojte ih upotrebljavati umjesto uravnotežene prehrane, koja je, međutim, uvijek povezana s trudnoćom i prehranom. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije uključivanja bilo kakvih vitamina ili dodataka u svoju trudničku prehranu. Sve vitamine i pripravke željeza čuvajte u zatvorenim bocama sigurnima za djecu ako u kući žive djeca, a kako bi se izbjeglo slučajno predoziranje.

KOFEIN

Najbolja je umjerena konzumacija kofeina. Nemojte piti više od jednog do dva pića u kojima ima kofeina, kao što su kava i bezalkoholna pića, dnevno.

ASPARTAM (NUTRASWEET)

Sva izvješća ukazuju na to da su umjetna sladila sigurna u umjerenim količinama.

SALT

Sol je važan nutrijent i većina žena konzumira dovoljne količine u svojoj prehrani. U prošlosti, liječnici su ograničavali sol tijekom trudnoće, ali naučili smo da to uglavnom nije potrebno.

ALKOHOL

Fetalni alkoholni sindrom, u kojem novorođene bebe izložene alkoholu u maternici pokazuju znakove mentalne retardacije i fizičke abnormalnosti, prvi put je priznat u 1980-tima. Nitko zapravo ne zna koliko alkohola uzrokuje problem, tako da se sada trudnicama preporuča da izbjegavaju alkohol već u prvom tromjesečju prehrane te da uopće ne uzimaju alkohol tijekom trudnoće.

PL_registration_cta_inarticle_banner

Pristanak na kolačiće