Zdrava trudnoća. Kako izbjeći nepotrebne opasnosti zadržavajući aktivnost u trudnoći

Što buduće mame smiju, a što ne smiju činiti

Što mačke, rad u vrtu i mekani sir imaju zajedničko? Oni, uz nekoliko drugih stvari, mogu predstavljati opasnost za vašu trudnoću. Važno je znati koje stvari i aktivnosti treba izbjegavati tijekom sljedećih sedam mjeseci.

Što se SMIJE, a što se NE SMIJE činiti

Vaš liječnik i ginekolog nesumnjivo će vas savjetovati da se život može i treba nastaviti normalno odvijati tijekom vaše trudnoće. Ako niste sigurni je li neka aktivnost dobra za vas, zatražite savjet. No, sve u svemu, malo je toga što ne možete raditi u vašem stanju. Ipak, jedna iznimka pravila aktivnosti u trudnoći odnosi se na mačke. One prenose toksoplazmozu, parazitsku infekciju koja je prisutna u njihovom izmetu. Ako se dobije u trudnoći, postoji mogućnost da se bolest prenese na bebu. Stoga sačuvajte sigurnost trudnoće. Trudnice ne smiju doticati pijesak za mačke, a savjetuje se da nemaju kontakt s malim mačićima. Sada nije vrijeme za četveronožnu prinovu u obitelji!

Opasne bakterije, poput listerije i salmonele, mogu se pronaći i u nekoj hrani kao što su sirova ili meko kuhana jaja, hladno meso ili nepasterizirani mliječni proizvodi. Stoga izbjegavajte ovu hranu tijekom trudnoće i pazite da vaši obroci uvijek budu dobro termički obrađeni i ugrijani tako da budu vrlo vrući. Na koncu, imajte na umu da su bakterije prisutne u zemlji, pa uvijek nosite rukavice ako radite u vrtu tijekom trudnoće ili ako dodirujete neoprano voće i povrće. Osim ovih nekoliko mjera opreza, ako u trudnoći nema komplikacija, radite sve kao i obično – iako sada imate savršeni izgovor da prepustite čupanje korova drugima!

Pristanak na kolačiće