10 savjeta kako da povrće učinite privlačnijim za izbirljivce

Kim Galeaz

Je li vaš mališan od onih koji mrze povrće? Ako ste zabrinuti ima li vaše dijete raznovrsnu prehranu, pokušajte ove jednostavne i vješte načine kako biste uveli dobre namirnice u njegovu prehranu.

I zapamtite dosljedno nuditi povrće svaki dan, čak i ako ga ne jede. Bit ćete iznenađeni kad iznenada odluči probati!

1. Budite primjeran uzor

Je li vaše dijete vidi vas kako redovito jedete povrće? Sigurno neće misliti da su brokula i cvjetača potrebni, ako ih ni vi ne jedete. Vaša uloga u pravilnoj ishrani nije samo ponuditi ispravnu ishranu za dijete, već i dati dobar primjer.

2. Ponudite varijaciju u vrstama i teksturi hrane

Servirajte povrće u svakom mogućem obliku, u konzervi, svježe, zamrznuto. Svaka vrsta ima različit okus ili teksturu, tako da će jedno dijete voljeti samo mahune iz konzerve dok će drugo radije jesti svježe pripremljene na pari.

Nutricionistički, svi su prilično jednaki, osim što konzerve povrća sadržavaju puno soli. Ako ste zabrinuti zbog toga, samo ga isperite. Ali zapamtite, važno je pojesti povrće, a ne brinuti o soli. Ako vaš sin voli teksturu pirea od krumpira, probajte želi li jesti i drugo povrće pripravljeno na taj način.

3. Dajte mu umake i dodatke

Ako vaše dijete voli umak od maslaca, sira ili rajčice i to će pomoći da jede povrće, zašto ne!

Ponekad samo topljeni sir po brokuli ili cvjetači čini to povrće prihvatljivim. Dajte mu pečeni krumpir i prije nego što ga pospe umakom od sira ili vrhnja, ponudite par žlica povrća po njemu. Djeca obožavaju umakati hranu, pa ih potaknite da jedu sirovo povrće, kao što su šareni kolutovi paprike s omiljenim umakom. Ipak, budite oprezni s djecom ispod dvije godine jer postoji opasnost od gušenja sirovim povrćem.

4. Stavite povrće na pizzu

Pokušajte staviti bilo koje povrće na ovo omiljeno jelo djece jasličke dobi. Dodajte isjeckanu rajčicu u umak za pizzu. Pospite izribanom tikvicom, svježim ili gljivama iz limenke, isjeckanim lukom ili kolutovima crvene ili zelene paprike. Neka djeca čak vole „drveće” od brokule na svojoj pizzi!

Ako vaše dijete jako voli sir, stavite ga puno uz dodatno povrće.

5. Napravite omlet

Pirjajte malo špinata, gljiva, papriku i luk i dodajte ih u omlet prije preklapanja. Ne zaboravite dodati puno sira koji djeca vole.

6. Napravite miješanu salatu od sirovog kupusa i drugog povrća

Možda će vaše dijete voljeti ovu hrskavu šarenu mješavinu. Napravite vašu mješavinu uz pomoć kupljene vrećice (ili sami izribajte kupus) i dodajte neki preljev koji nema puno masnoće.

Pospješite hranjivost i šarenilo izribanom mrkvom. Također pokušajte servirati i salatu s brokulom. Ako već voli običnu salatu, možda će voljeti i ovu jarko zelenu hrskavu salatu. To je sjajan način da u ishranu djeteta uvedete brokulu koja sadrži mnogo hranljivih tvari.

7. Ne štedite na umaku za špagete

Umak za špagete i svi konzervirani proizvodi od rajčice ubrajaju se u povrće, pa često servirajte špagete. Držite razinu soli i začina niskom, a kad god služite štapiće od kruha, ponudite zdjelu umaka za špagete. Dijete će obožavati umakati štapiće u ovaj mineralima bogat umak!

8. Ponudite juhe

Dijete koje odbija zdjelicu sa mrkvom ili kukuruzom, možda će htjeti jesti juhu od povrća. U tom slučaju, dodajte konzervirano ili zamrznuto povrće u juhu kod podgrijavanja.

9. Ponudite povrće u tečnom stanju

Sokovi od rajčice ili povrća broje se kao obrok od povrća. I puni su vrijednih vitamina i minerala.

10. Ponudite više voća

Ako ne uspijevate s povrćem, ne odustajte! Samo ponudite više voća. Voće ima mnogo istih ključnih hranjivih tvari kao i povrće, kao što su vitamini A i C i vlakna. Udvostručite količinu voća pa ćete osigurati da vaše dijete dobiva većinu potrebnih hranjivih tvari za zdrav rast.

Pristanak na kolačiće