Naučite dijete upotrebi pribora za jelo

Želite da vaše dijete počne jesti žlicom i vilicom umjesto rukama? Pročitajte u nastavku savjete kojima mu možete pomoći da napreduje prema ovoj fantastičnoj razvojnoj fazi ranog djetinjstva.

Bilo je zaista slatko gledati vašu bebu kada je prvi put počela sama jesti svojim prstićima, što je završavalo s hranom po cijelom njezinom licu, kosi i čak u malom krugu na podu oko njezine hranilice.

No ako je vaše maleno došlo do jasličke dobi, a vi još uvijek skidate sa zida špagete, vrijeme je za promjenu. Čini vam se da ova razvojna faza ranog djetinjstva nikada neće stići, ali hoće!

Kada navrši dvije godine, vaše će dijete imati fizičke vještine potrebne za upotrebu pribora za jelo i pijenje iz čaše jednom rukom. To ne znači da će uvijek uspjeti vaša nastojanja da sve bude po pravilima kod obroka: Čak i ako se vašem djetetu sviđa ideja da upotrebljava vilicu i žlicu za odrasle, ponekad će biti previše gladno ili umorno da bi se njima zamaralo.

Navest ćemo neke savjete koji mogu pomoći vašem djetetu da napreduje: pružite mu primjer. Možda ne možete uvijek jesti sa svojim djetetom, no sjednite kako biste zajedno jeli što je moguće češće kako bi vas gledalo kako jedete služeći se priborom. Ubrzo će i ono željeti oponašati vas. Budite dosljedni. Dajte svom djetetu jedaći pribor prilikom svakog obroka kad ono razvije potrebne vještine da bi se moglo služiti njime, čak i ako još ne pokazuje želju da ga upotrebljava. S vremenom će početi shvaćati da je to samo način na koji veliki ljudi jedu. Nemojte siliti dijete da upotrebljava pribor. U dane kada vaše dijete jednostavno nije zainteresirano za svoju žlicu ili vilicu, nemojte spominjati tu temu. Svađa s djetetom oko toga samo će prouzročiti borbu za moć i učiniti vrijeme jela neugodnim za svakoga. Budite strpljivi i držite se rutine. I prije nego što ćete se tome nadati, s vama će za stolom večerati prava mala dama.

Pristanak na kolačiće