Problemi s vrtićem – priprema za povratak na posao

Povratak na posao Bilo da ste se odlučili dijete dati u jaslice ili uzeti dadilju, nikada nije lako početi s vrtićem. Razdvojenost je nešto na što ni vi ni vaša beba niste navikli. Ova promjena može se značajno olakšati ako se dobro pripremite i odvojite vrijeme za početak s novom rutinom.

USUSRET NEPOZNATOM Povjeravanje svoje bebe tuđoj njezi u početku je često težak korak. No postoji mnogo izvrsnih sadržaja koje pruža vrtić. Samo je pitanje pronalaženja pravog rješenja za vas i vašu bebu. Ako planirate ići na posao u sljedećih nekoliko mjeseci, vrtić možete početi tražiti još u trudnoći. Dobri vrtići često imaju liste čekanja, tako da ih morate tražiti na vrijeme. Ako ste se odlučili za dadilju, pazite da razgovarate s više kandidata, tako da možete napraviti korisne usporedbe, a zatim se obratite lokalnim vlastima kako biste bili sigurni da je dadilja ispravno registrirana. Ako je moguće, dobro je dadilju posjetiti u njezinom domu i vidjeti kako komunicira s drugom djecom o kojima se brine. Ako se umjesto toga odlučite za kućnu dadilju, tražite je u nekoliko uglednih agencija i opet razgovarajte s više kandidata. Osobno provjerite sve reference potencijalnih dječjih skrbnika, napišite popis pitanja za intervjue i, ako imate bilo kakve sumnje, vjerujte svojim instinktima.

DOŠLO JE VRIJEME Nakon što ste odlučili kada se vraćate na posao, iskoristite preostalo vrijeme kod kuće da pripremite sebe i svoju bebu. Redovito ostavljajte svog mališana s prijateljem ili rođakom. To će vas oboje naviknuti na razdoblja razdvojenosti. Provjerite ima li vaša beba dudu kada vi niste tu. Nešto poznato što ima miris kuće ili mame može pomoći u tjeskobnim trenucima. Prijelaz na dadilju pokušajte napraviti postupnim za svoju bebu. Možete početi nositi bebu dadilji tjedan ili dva prije povratka na posao, tako da postupno produžavate vrijeme – sat ili dva u prvih nekoliko dana, povećavajući na pola dana, a onda cijele dane. Ali budite spremni na to da je potrebno vrijeme za navikavanje, a bit će i suza (vaših, vjerojatno!). Također treba imati na umu da će se bebina reakcija prema dadilji promijeniti u određenim fazama njezinog razvoja, ovisno o tome što se događa u njezinom malom umu i svijetu. Napad uznemirenosti zbog razdvajanja na kraju prve godine može dovesti do toga da se iznenada zalijepi za vas u poplavi suza, iako je do sada sretno mahala pri rastanku. Kasnije ćete se vjerojatno boriti da je otrgnete od igara i bit će ljuta što ide kući! Dakle, budite spremni za uspone i padove u vrijeme dolaska ili odlaska, ali budite uvjereni, tako dugo dok se osjećate sigurni i sretni zbog svog izbora dadilje, vašem će djetetu biti dobro dok ste vi na poslu.

Pristanak na kolačiće