Razvoj bebe, razvoj trudnoće. Slušanje trbuhom – čitanje bebi

Suzanne Dixon MD, MPH

Jeste li znali da možete postaviti osnove za ljubav prema čitanju čak i prije rođenja bebe? Od prikupljanja svojih omiljenih dječjih knjiga do pisanja bebine dnevne priče, evo na koji način učiniti čitanje dijelom djetetovog života.

Počnite aktivnosti kojima kod djeteta postavljate osnove za čitanje čitavog života dok još uvijek čekate da se dijete rodi. Definiranje sebe kao obitelji koja redovito čita postavit će temelje za spremnost za čitanje nakon dolaska bebe.

Odredite dnevno vrijeme za čitanje za sebe – koje će također postati i vrijeme čitanja za bebu. Pronađite mjesto gdje vas nitko neće ometati. Pobrinite se da imate dobru rasvjetu i udoban stolac s puno prostora za malu osobu koja će vam se pridružiti kasnije. Uživajte u čitanju svaki dan tijekom razvoja trudnoće i navika će biti dobro razvijena do trenutka kada budete imali malog partnera s kojim ćete moći podijeliti to vrijeme. Pronađite svoje stare knjige s pričama iz vlastitog djetinjstva. Iznenadit ćete se koliko će priče i slike probuditi snažne uspomene. Neke knjige će se činiti zastarjelima, a neke bezvremenskima. Odlučite koje želite podijeliti s bebom čitajući. Razgovarajte sa svojim roditeljima ili drugim rođacima koji su vama čitali i zahvalite im. Sada ste spremni za nastavak tradicije čitanja vaše obitelji zajedno s razvojem bebe. Ako netko želi darovati dijete, zamolite ga/je za knjige koje su prikladne za čitanje bebi. Vaši prijatelji mogu bebi pružiti one trajne priče koje su bile važne njima i njihovoj djeci. To je gotova usluga pregleda dječje literature, jer su najbolje knjige one koje se najviše voli. Dok ste još uvijek u razvoju trudnoće, obiđite svoj dom iz perspektive čitatelja. U kući koja podržava čitanje, u svakoj bi sobi trebalo biti knjiga. Ima li u vašoj? Ako dijete odrasta okruženo knjigama, vjerojatnije je da će ih učiniti sastavnim dijelom svog života. I one su važan čimbenik u razvoju bebe. Jeste li dobar model za ovaj uzorak uranjanja? Kada budete posjećivali vrtiće ili intervjuirali dadilje koje će doći u vaš dom, pitajte o čitanju i vremenu za priče. Provjerite je li to prioritet i sastavni dio njihovog plana skrbi. Pobrinite se da razumiju kako mislite da je čitanje važno za razvoj bebe. Željet ćete uzeti u obzir mnoge probleme kada na red dođe odabir skrbi o djeci, a čitanje i jezične aktivnosti trebaju biti na popisu stvari o kojima se treba raspitati prije donošenja odluke. Napišite dnevnu priču svoje bebe. Započnite knjigu koja govori o onom što radite svaki dan u zadnjem dijelu trudnoće. Detaljan opis jednog događaja ili kratko zapažanje, možda sa skicom, bit će značajno za vaše dijete kasnije kad bude čitalo o onome što ste radili zajedno u danima i tjednima prije nego što je rođen/a, uz razvoj trudnoće. Djeca vole svoju priču više nego bilo koju drugu, pa počnite pisati već danas. Iznenadit ćete se koliko ćete brzo morati početi dijeliti autorstvo s djetetom koje želi da zapišete ono što vam govori dok vam priča svoj dan.

Pristanak na kolačiće