Priprema gnijezda za novorođenče

Kako osigurati čist i krasno mekan dom za svoju bebu

Većina roditelja složit će se kako je nemoguće potpuno se pripremiti za dolazak novorođenčeta. Uz velike promjene koje unosi vaš život, svaka je beba posebna i bez obzira koliko puta budući roditelji isprobaju kolica ili se opskrbe slatkom robicom za bebu, nemoguće je predvidjeti kako će novi član obitelji reagirati na svijet. Ali roditelji zato mogu pripremiti gnijezdo koje je čisto, sigurno i meko kao zagrljaj kako bi beba lijepo napredovala tijekom tih prvih tjedana.

Priprema gnijezda

Priprema doma za bebin dolazak puno više od protresanja jastuka i punjenja kuće plišanim medvjedićima. Budete li pratili ove jednostavne upute, možete stvoriti sigurno, meko i ugodno utočište koje vama, vašoj bebi i obitelji olakšava prilagodbu na novi život.

1. Pripremite bebin ormar

Ovaj ključni dio priprema za bebin dolazak može biti zabavan i uzbudljiv. Za početak odolite iskušenju da ormar napunite haljinicama na volane ili odijelcima - na početku će vam trebati tek nekoliko stvari. Opremite se mekim benkicama i pidžamicamajer će to biti glavne stavke bebine garderobe za dobar dio prvih tjedana. Ako vaše dijete stiže usred zime, vestice, kapice i rukavice su obavezna oprema. Odaberite odjeću koja je izrađena od 100 % prirodnih vlakana, poput pamuka, što osigurava da je odjeća meka i diše uz nježnu dječju kožu.

2. Pripremite sve tkanine u kući

Najvažniji trik s pranjem rublja je da sve bebine stvari, kao što su odjeća, plahte, ručnici, kao i odjeća drugih članova obitelji, trebaju biti oprane nježnim deterdžentom kako bi se iz njih uklonila prljavština i masnoće koje mogu iritirati osjetljivu kožu. Prvi deterdžent za strojno pranje rublja koji je odobrilo udruženje Skin Health Alliance, Ariel Baby, posebno je formuliran kako bi bio jednako nježan za osjetljivu dječju kožu kao rublje prano samo vodom, a opet, dovoljno moćan da ukloni mrlje. Možete ga koristiti za nježno i efikasno pranje odjeće koja će biti meka i spremna za puno zagrljaja.

skin_health_alliance_logo

Udruženje Skin Health Alliance surađuje s dermatolozima iz cijelog svijeta, istraživačima, znanstvenicima i proizvođačima s kojima dijeli zajednički interes u očuvanju zdravlja kože.

3. Podijelite odgovornost

Danas, kad očevi mogu doprinijeti jednako kao i mame, život bi trebao biti lakši. Čišćenje kuće, ukrašavanje dječje sobe, sastavljanje krevetića, rukovanje kolicima, pranje odjeće i skupljanje svega što vam treba - sve praktične zadatke možete podijeliti kako biste lakše i brže pripremili gnijezdo za svoju bebu.

4. Pripremite se za novi život

Roditeljstvo može promijeniti vaš život na vrlo pozitivan način, no za očekivati je da će se i druge veze znatno promijeniti kad stigne prinova. Možete se zbližiti s majkom i sestrama ili, kako vam se prioriteti mijenjaju, otkriti kako se udaljavate od prijatelja koji nemaju djece. Pokušajte razmisliti o svakodnevnim zadacima koji će se promijeniti nakon bebinog dolaska na svijet, kad vam se život pretvori u beskrajni niz hranjenje, presvlačenja i umirivanja. Saznajte više o lokalnim aktivnostima u kojima možete sudjelovati sa svojom bebom, kao što su masaže djeteta ili bebe-ribe, koje mogu pomoći u dijeljenju iskustva roditeljstva i spasiti vas od izolacije koju brojne novopečene majke osjećaju kod kuće.

Za više savjeta i uputa, preuzmite

DOZNAJTE VIŠE O TEMI Novorođenče

Pristanak na kolačiće