Koliko je dodir važan za bebu

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med, specijalista pedijatar

Osjeti bebe razvijaju se već i prenatalno, no kada se beba rodi oni su u punom zamahu razvoja.

Svi osjeti se ne razvijaju istovjetno, no jedan od prvih važnih osjeta bebe je dodir. Od iznimne je važnosti da se odmah po porodu taj osjet pobudi.

U velikom broju rodilišta u svijetu, a tako i kod nas, kada se beba rodi stavlja je se odmah majci na grudi. Dojenje tj. početak dojenja nije jedini razlog. Možda je u tom trenutku puno važniji taj prvi kontakt „skin to skin“ (kože na kožu) mame i njene bebe.

To je jedan neopisivi moment za mamu i za bebu.

Mama cijelu trudnoću čeka i pomalo strepi kako će to biti kada se beba rodi, kako će izgledati…kako će to biti kada će je napokon moći primiti u naručje, osjetiti je…prvi puta prigrliti i utopliti tek rođenu bebicu.

A beba prvi put biva prigrljena, zagrljena, sigurna u naručju svoje mame. Prvi puta osjeti toplinu kože, miris majke…

Svaka beba koja se rodi, treba biti njegovana, mažena, pažena, voljena, a prvi kontakt je neobično važan to je kontakt mame i bebe odmah nakon poroda kada bebicu mama po prvi put stavi na prsa. Posebno je to važno i poticajno za bebe koje su rođene prije vremena i kojima je bitan svaki pozitivan podražaj. Dakle i za bebice koje su ranije rođene, a posebno za njih, važan je prvi dodir, prvi zagrljaj i kontakt kože mame i bebe možda još čak i više…

Neke bebe, na žalost, zbog male porođajne težine, prerano rođene i faktora visokog rizika moraju odmah u inkubator, ali i one se mogu maziti i dodirivati…

Mnoge su studije pokazale da bebe bolje napreduju, počnu bolje sisati, prije dostignu zadovoljavajuću tjelesnu težinu i kraće ostaju u jedinicama intenzivne skrbi ako ih se dodiruje, mazi, ako čuju majčin glas, osjete majčin miris u odnosu na bebe koje nisu bile izložene takvim pozitivnim podražajima.

Dakle, dodir je jedan od prvih osjeta kojim beba doživi svijet oko sebe. Bebi mora biti toplo i meko da bi bila zadovoljna i da bi joj bilo ugodno. Toplina je bebi potrebna jer je još jako mala a u koži nema još dovoljno potkožnog masnog tkiva koje bi je grijalo. Bebica se zato umota u mekano, prozračno, toplo da bi joj bilo ugodno. Mekoća i toplina mamine kože, kako prvi puta kada se stavi mami na prsa, tako i kasnije poseban je osjet za bebicu.

Dodir i zagrljaj mame, uz zdravu prehranu i pravilnu njegu osiguravaju bebi optimalan rast i razvoj.

Zato je dodir važan!

Pristanak na kolačiće