Nova beba. Prvi susret od brace ili sestara. Nova sestra ili novi brat u kuci

Upoznavanje braće i sestara Trenutak kada će vam se djeca susresti prvi put nešto je čemu ste se vaš partner i vi veselili mjesecima. Hoće li nalikovati jedno drugom? Hoće li se povezati? Što učiniti ako vaše dijete reagira suzama? Normalno je pribojavati se ovog važnog upoznavanja. Pa kako se obitelj priprema za to? Prvo, pažljivo isplanirajte trenutak. Odaberite mirno vrijeme i pripremite neke igračke i poslastice kako biste odvratili dijete da se uznemiri ili bude pretjerano uzbuđeno. Ono što je najvažnije, pobrinite se da je netko drugi tu da pridrži bebu kada vas vaše dijete prvi put dolazi posjetiti nakon rođenja – vaše ruke trebaju biti slobodne za dobrodošlicu i kako bi ga/je mazili.

POZDRAV, BRAĆO I SESTRE! Bez obzira na to jeste li izabrali rađanje kod kuće ili u bolnici, prvi susret između postojećeg djeteta i novorođenčeta je važan te mu morate pristupiti s osjetljivošću i unaprijed ga isplanirati. Gledanje sićušne nove sestre ili brata sklupčanih u zagrljaju jednog od njezinih/njegovih roditelja izazvat će cijeli niz osjećaja kod vašeg mališana. Ne zaboravite, njezin/njegov dom i roditelji su do sada bili ekskluzivni teritorij. Dakle, prihvaćanje tog trajnog sićušnog uljeza u njegov/njezin svijet zahtijevat će puno teške prilagodbe koja će vjerojatno potrajati.

RUKOVATI PAŽLJIVO Kada vaše dijete prvi put upoznaje svoju novu sestru ili brata, pobrinite se da su vaše ruke slobodne za nju/njega. Beba može biti u krevetiću ili tatinom ili bakinom naručju. Zagrlite ga i saznajte kako je i što joj/mu se događalo prije nego joj/mu pokažete dijete. Dopustite mu/joj da je dotakne i pomognite mu/joj da sjedne i sigurno je drži (možda poduprtu jastucima ili s vama u krevetu), ako on/a to zatraži. Tijekom ovog osjetljivog susreta, ponudite mu/joj puno ohrabrenja, ljubavi i potpore kako bi braća i sestre započeli novu vezu.

KORISNI SAVJETI Evo nekoliko savjeta kako bi se osiguralo da upoznavanje s novom bebom ide onoliko glatko koliko je to moguće:

NEMOJTE planirati prvo upoznavanje u vrijeme koje se podudara s hranjenjem djeteta ili posjetom iz postporođajnog tima. Fokus bi trebao biti na djetetu, a ne na bebi. SVAKAKO se pripremite na sve moguće reakcije. Reakcija vašeg djeteta može biti uzbuđenje, ravnodušnost, sreća, ljutnja ili mješavina tih osjećaja prema novoj sestri. NEMOJTE ga/je pretjerano koriti radi njezinog/njegovog razmetanja u ovom ključnom trenutku (na primjer, ako se čini da bebu drži previše blizu ili prečvrsto i pravi se važno ispred novog djeteta) – to će samo učiniti da osjeća ogorčenje prema bebi. SVAKAKO upotrijebite pozitivnu skretanje pažnje ako je iskustvo traumatično za vaše dijete. Svratite mu/joj pozornost s bebe. Recite mu/joj kako mama treba jedan veliki zagrljaj ili mu/joj pokažite zanimljive bolničke predmete oko svog kreveta. OSTANITE smireni. Morate zadržati pozitivnu atmosferu oko braće i sestara, čak i ako vaše dijete loše reagira na bebu. U stresnim situacijama, djeci zaista koristi kada odrasli ostanu mirni i kontroliraju se. Pokušajte ga/je nasmijati. Smijeh je fantastičan za skretanje pažnje. Nasmijte se oko bebinog smiješnog naboranog izgleda ili neobičnih zvukova. Razgovarajte s njom/njime o prekrasnom danu kada je rođen/a i kako je sićušan/a bio/la. SVAKAKO se pobrinite da on/a zna da vam je i dalje jednako važan/na kao i uvijek.

Pristanak na kolačiće