Pomaganje djetetu da sudjeluje u drugoj trudnoći i priprema za proširenje obitelji

Kyra Karmiloff & Professor Annette Karmiloff-Smith

Trudnoća je radosno vrijeme i nešto što želite podijeliti sa svima. Kako biste uključili vašu manju djecu, pomognite im da shvate da je beba stvarna mala osoba koja je već dio vaše obitelji. Evo kako to učiniti!

Kad kažete djetetu o trudnoći, želite ga potaknuti da se interesira za svog budućeg bracu ili seku koji će postati dio proširene obitelji. Ali što možete učiniti da iskoristite prednosti druge trudnoće i pomognete djetetu da s vama dijeli iskustvo trudnoće? Prvi korak je da mu pomognete da shvati da je beba stvarna mala osoba koja već reagira na vanjski svijet. Uobičajeno vjerovanje među djecom jasličke dobi jest da beba unutar trbuha može čuti ili čak vidjeti kroz mamin pupak! Iako to nije točno, fetus ipak osjeća majčine osjećaje. Vaš glas i glasovi onih koji razgovaraju pokraj vas i drugi zvukovi prolaze do vodenog okruženja vaše bebe. Ono što osjećate utječe na razinu hormona u bebinoj krvi i čak ono što jedete na neki način dijelite s bebom u svom trbuhu. Te fascinantne činjenice možete iskoristiti kako biste vašem djetetu jasličke dobi približili trudnoću.

Kako biste na pozitivan način uključili svoje dijete u drugu trudnoću, znanje o tome možete iskoristiti kako bi se s malom osobom koja raste u vama zbližio kao s članom proširene obitelji. Pokušajte pokrenuti ranu „interakciju" između njih dvoje i recite mu da ga beba već upoznaje slušajući njegov glas. Svakoga dana redovito odaberite vrijeme kad se opuštate sa svojim djetetom i potaknite ga da priča ili pjeva blizu vašeg trbuha. Neka naslanja glavu na vas i uživa u komunikaciji s bebom. Ponavljajte to svaki dan, potičući djete da svaki put upotrebljava uvijek istu pjesmicu ili stihove i neka osjeti kako se beba miče kad reagira. tijekom mjeseci do poroda vaša beba će naučiti prepoznavati zvuk glasa vašeg djeteta i njegovu pjesmicu i kad se rodi možda će čak reagirati kad to čuje, možda tako što će biti uzbuđena i udarati nogicama ili će se umiriti i opustiti slušajući poznate zvukove. Druga trudnoća je idealna prilika za započinjanje zbližavanja između skorašnjih braće ili sestara.

Postoje i drugi primjeri kako možete unaprijediti ideju o bebi kao o već aktivnom članu obitelji. Istraživanja su pokazala da zvuk nije jedino što prodire do maternice. Vaša nerođena beba osjetljiva je na promjene okusa, primjerice kad jedete jaku hranu koja utječe na slatkoću plodne vode. Tako da drugi put kad budete zajedno jeli, objasnite svom djetetu jasličke dobi da mala beba u vašem trbuhu također kuša hranu. Pokažite joj jednostavnu sliku kako hrana prolazi kroz pupčanu vrpcu do bebe. Neka se smije dok imitirate kako beba začepljuje nos ako mama pojede previše češnjaka. I kad ide u krevet opet podsjetite dijete da beba sluša priču za laku noć i da joj se kao i njemu spava i da je spremna za slatke snove.

Učinite iskustvo širenja obitelji i čekanja bebe radosnim i što zabavnijim. Neka vam dijete pomogne pripremati sobu za bebu, dajte mu da odabere neke predmete tako da stvarno osjeti da ima svoju ulogu u trudnoći. I ako ima kakvih pitanja o bebi ili trudnoći, dajte mu jednostavne jasne i uvjerljive upute.

Pristanak na kolačiće