Bebina kakica 101

Rachel Morris

Pitate se kaka li vaše novorođenče dovoljno? To se razlikuje od djeteta do djeteta. Nakon mjesec dana, beba koja je na prsima može biti bez stolice nekoliko dana ili čak cijeli tjedan. No, ako vaše dijete kaka manje od jednom dnevno tijekom svog prvog mjeseca, to bi moglo značiti da ne dobiva dovoljno hrane.

Međutim, bebe hranjene mliječnom formulom imaju stolicu svaki ili skoro svaki dan. Bilo da je beba na prsima ili se hrani mliječnom formulom, sve dok je ono što vidite na bebinoj peleni u skladu s onim na što ste navikli, budite uvjereni da nema potrebe za panikom.

Što je normalno?

Nemojte biti šokirani kada promijenite prve pelene novorođenčeta – bebina početna stolica bit će zelenkasto-crna, tvar koja izgleda kao katran i poznata je kao mekonij.

Međutim, nakon što to prođe, ona će imati normalnu kakicu – ili što god bilo „normalno” za njezin sustav!

U ovom trenutku, izgled je potpuno ovisan o tome čime je hranite. Ako dojite novorođenče, njezine početne stolice bit će zelenkasto-smeđe ili žućkasto-smeđe. Nakon otprilike pet dana, bit će tamnije ili žućkaste i imat će zrnatu konzistenciju.

To je sasvim normalno i to je znak zdravog djeteta.

Beba hranjena mliječnom formulom može imati stolicu koja je gnjecava i žuta ili tamnije boje.

Što bi bebina kakica mogla značiti

Ako se boja stolice vašeg novorođenčeta malo mijenja između stolica, nemojte brinuti. Međutim, dvije nijanse koje ne želite vidjeti u bebinoj prljavoj peleni su bijela (to bi mogao biti znak bolesti jetre) ili crvena (to bi mogao biti znak krvarenja).

Posavjetujte se sa svojim pedijatrom ako primijetite tako nešto. Što se tiče konzistencije, vjerojatno ćete vidjeti neke varijacije, ali budite na oprezu zbog osobito vodene stolice (što bi moglo ukazivati​ na proljev) ili kakice poput šljunka (što bi mogao biti znak zatvora).

Pristanak na kolačiće