Koliko često trebam mijenjati pelene novorođenčeta?

Kao novog roditelja sigurno vas zanima kad treba promijeniti pelenu bebi. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir da biste znali kada bebi treba promijeniti pelenu i kada se može čekati.

Prvo mijenjanje pelena može biti izazov, ali to su prilike u kojima se povezujete s bebom. Nježni dodir i brižna ljubav, možda ćete se uskoro jako radovati tome. I vaš će mališan uživati u kontaktu s vama.

Koliko često provjeravati

Provjerite bebinu pelenu svaka dva do tri sata. Mijenjanje pelene odmah nakon mokrenja nije uvijek potrebno jer novorođenčad može mokriti svaki sat, objašnjava Američka pedijatrijska akademija (APP). Pelenu promijenite odmah nakon što se beba pokaki. Novorođenčad će imati mekanu stolicu koja češće izaziva nadraživanje čak i kod kvalitetnih pelena. Obazrivost pri mijenjanju pelena pomaže u smanjivanju mogućeg stvaranja osipa.

Ako beba spava

Promijenite pelenu bebe prije i nakon što mališana stavite na spavanje. Ako vaše dijete spava cijelu noć (punih sedam do osam sati), stavite mu čistu pelenu prije nego ide u krevet i kad se probudi. Tako će imati čistu pelenu s kapacitetom dovoljnim za nekoliko mokrenja.

Druge važne prilike za mijenjanje pelene

• Nakon pražnjenja crijeva • Prije putovanja u autu • Prije pregleda kod doktora • Prije izlaska iz kuće na dulje vrijeme

Ne zaboravite da sami donosite odluke kada promijeniti bebu i to učinite najbolje što možete da vaša beba ostane suha i osjeća se ugodno!

Pristanak na kolačiće