Kreativne igre za novorođenčad

Caitlin Boyle

Samo zato što vaše novorođenče ne može podići glavu i zgrabiti igračku ne znači da nije zainteresirano za igranje!

Igranje s djetetom ne mora početi kad ono već može hodati. Ti zabavni momenti koje dijelite s njim pomoći će postavljanju temelja za budućnost punu smijeha i zabave, pa odvojite vrijeme i pružite joj prve naznake igre.

Dojenčad troši puno vremena na spavanje i jelo, ali kada su budni, oni vole istraživati. Bebe vole interakciju s ljudima i svijetom oko sebe, a za vas kao novopečenog roditelja, ne postoji ništa tako posebno kao promatranje svog djeteta kako po prvi put otkriva nešto.

No, to sve nije samo zabava i igra – postoji i svrha u igri. Čin istraživanja ​pomaže razvoju važnih kognitivnih i fizičkih sposobnosti.

Igre za bebe od jednog mjeseca (i mlađe)

Predstavite svog mališana „bebi u zrcalu” koja jako sliči na nju!

Novorođenčad voli proučavati vlastite obrise u zrcalu i mogu se dugo gledati a da im ne dosadi. Stavite zrcalo u bebin krevetić, samo budite sigurni da je nelomljivo!

Djeca su također fascinirana mobilima. Odaberite jedan sa svijetlim, kontrastnim bojama, a ako se nalazi iznad kolijevke vaše bebe, budite sigurni da je izvan njezinog dosega (ona će početi sjediti i povlačiti ga prije nego što se okrenete!).

Baš kao i odrasli, djeca vole slušati glazbu. Možete improvizirati s veselijom glazbom kad je beba budna, ali se prebacite na mekše zvukove kad je pospana. Također možete držati svoje dijete u naručju ili u povezu i plesati uz glazbu.

Dječja masaža jedna je od najboljih igara za bebe. Nježno dodirivanje bebinih ruku i nogu gradi veze u njenom mozgu i čini da se osjeća zaštićenom i sigurnom. Tko ne voli trljanje stopala?

Igre za bebe od jednog do tri mjeseca

Starija novorođenčad voli gledati knjige s jarkim, šarenim i kontrastnim slikama, tako da je sada pravo vrijeme da izvadite te slikovnice. Čak i ako vaše dijete ne može razumjeti priču, ono će uživati u slikama i slušanju zvuka vašeg glasa.

Stvari koje prave zvukove također su zabavne u ovoj dobi. Zvečke ili pištave plišane igračke veliki su hit. Ako vaše dijete još uvijek ne može samo proizvoditi zvuk zvečke, nježno je stavite u njegov dlan i protresite. Ono će to jako voljeti.

Vaša grimasa je jedna od najboljih igračaka za bebu! Nemojte se ustručavati praviti gluposti: Vaša beba će uživati gledajući vas kad isplazite jezik, razvučete obraze i pravite smiješne zvukove s ustima!

Pristanak na kolačiće