Poticaji za bebin mozak

Caitlin Boyle

Dok se okrenete, već će biti vrijeme za zadaću iz matematike. No, zasada, vi ste djetetov najbolji učitelj i samo igra i interakcija s njim pomoći će da bude pametnije. Uvođenje novih riječi, zvukova, predmeta i iskustava potiče rast mozga eksponencijalnim tempom.

Ako vam se čini kako vaša slatka mala beba ne upija sve što kažete ili radite, samo pričekajte. Za nekoliko tjedana, ona će vas impresionirati svim svojim trikovima – stvarima koje je naučila od vas!

Kako vaša beba uči?

Pri rođenju, mozak je jedini organ koji nije u potpunosti razvijen – radovi su u tijeku. Sve što se događa s bebom pomaže formiranju veza u mozgu, tako da je uzajamna interakcija između dvije osobe i uvođenje novih, uzbudljivih stvari vrlo važno za razvoj bebinog mozga.

Uključite svoju bebu u iskustva koja obuhvaćaju svih pet osjetila – dodir, zvuk, miris, vid i okus. Jednostavne stvari poput slušanja glazbe, nježnog trljanja bebinog dlana preko tatine bockave brade, pa čak i miris vaše svježe napravljene kave izaziva razvoj mnogih složenih putova u njezinom malom mozgu.

Jedna od najboljih stvari u roditeljstvu jest gledati kako vaše dijete otkriva svijet. To jest pomalo klišej, ali svijet je prilično impresivan kad ga gledate djetetovim očima!

Nemojte previše opsesivni s dostizanjem prekretnica

Već ste jednom čuli i opet ćete i to je stvarno istina: Sve su bebe različite! Bebe se razvijaju različitim tempom, pa čak i ako vam se čini da vaša beba ne stječe nova znanja, bebin mozak radi prekovremeno!

Između rođenja i 3. mjeseca, beba će raditi na razvoju motoričkih sposobnosti kao što je bolja kontrola glave i sposobnost da otvori i zatvori ruke, socijalnih vještina, kao što je osmijeh i osjetilnih sposobnosti kao što je mogućnost očima pratiti predmet u pokretu.

Između 4. i 7. mjeseca,beba će steći bolju kontrolu nad svojim tijelom, postat će više zainteresirana za društvene igre i istraživanje svijeta rukama i ustima.

Kako se vaša beba približava obilježavanju svog prvog rođendana, njezin će se mozak razvijati i dalje, moći će samostalno sjesti i pronaći skrivene predmete.

Sve ove prekretnice događaju se uz stalno učenje, a postoji širok raspon onoga što se smatra normalnim. Ako ste zabrinuti za napredak svoje bebe, svakako porazgovarajte sa svojim liječnikom. Kad postoji zastoj u razvoju, rana intervencija može učiniti čudo.

Pristanak na kolačiće