Osnovno o puzanju: zašto je važno vrijeme provedeno na trbuščiću

Miranda Daniloff

Kad beba ležeći na trbuhu diže glavicu kako bi gledala unaokolo, taj pokret pomaže u razvoju jakih mišića vrata, tvrdi Američka pedijatrijska akademija (APP). Beba se možda i podiže razvijajući tako mišiće koji joj pomažu da se prevrće, sjedi i puže.

Zato što joj treba više mišića da bi mogla gledati uokolo i raditi sve što bebe rade, vrijeme provedeno na trbuhu pomaže joj da se tijelo osnaži dovoljno da bude spremna za puzanje.

Kako započeti

Bebu možete staviti na trbuh kada je stara oko mjesec dana. Možete je staviti i prije toga ako joj je pupčana vrpca otpala i kad se osjeća ugodno.

Stavite bebu na glatku ravnu površinu bez ikakvih slobodnih predmeta (igračke, pokrivači ili jastuci) oko nje, preporučuje AAP. Od tri do pet minuta istezanja odličan su početak, a vrijeme možete produljivati ovisno o tome kako reagira vaš mališan.

Neka bude zabavno

AAP ima nekoliko ideja kako bi vrijeme provedeno na trbuhu bilo nešto čemu se beba raduje:

• Stavite omiljenu igračku ispred nje, ali malo izvan dohvata • Okružite je omiljenim igračkama tako da se počne istezati kako bi ih dohvatila • Probajte staviti bebu na vaš trbuh dok ležite na podu (beba će dizati glavu da vas vidi)

Ako beba postane nemirna ili pospana tijekom ležanja na trbuhu, možda je spremna za spavanje jer ju je vrijeme provedeno na trbuščiću dobrano iscrpilo (ne zaboravite bebu na spavanje staviti na leđa).

Ležanje na trbuhu ključno je za razvoj motorike vaše bebe i odličan način da se zbližite i zabavite s bebom.

Pristanak na kolačiće