28. tjedan trudnoće

Vaša beba

Prošli tjedan, vaša je beba prvi put u četiri mjeseca otvorila svoje oči i počela raspoznavati svjetlost i sjene. Ovaj tjedan, ako u trbuh usmjerite jarki snop svjetla, beba možda otvori oči i okrene se od svjetla!

Vid vaše bebe nije jedini osjet koji radi. Moždani valovi ukazuju da odgovara na podražaje zvukova iz okoline. Što uspijeva čuti? Zvuk vašeg glasa, kruljenje u želucu kada ste gladni, pa čak i zvukove izvan vašeg tijela.

Moždani valovi drukčiji su tijekom sna. Ciklusi spavanja postat će jasniji i izraženiji kako se približava datum poroda.

Vaša beba sada ubrzano dobiva na težini! Možda već teži skoro 1 kg. Sklupčana je dugačka oko 25 cm, ali kada bi se mogla ispružiti vjerojatno bi bila duga skoro 40 cm, otprilike veličine patlidžana.

Ovo je ključan stadij razvoja bebinih pluća. Krvne žile formiraju se u oba plućna krila. Kada prvi put udahne svjež zrak, bebina pluća će upiti kisik i poslati ga u te žile koje će provesti krv bogatu kisikom u ostatak njezinog tijela.

Vaša beba sada počinje proizvoditi i površinski aktivnu tvar, zvanu surfaktant, koja sprečava da se zračne vrećice u njezinim plućima ne slijepe. Surfaktant će joj omogućiti normalno disanje nakon rođenja. Sazrijevaju i bronhiji koji se granaju u sve manje i manje ogranke.

Vaša trudnoća

S napredovanjem trudnoće, na vašoj se koži počinju pojavljivati strije, posebice na trbuhu. Te ružičaste, crvene ili bijele pruge možda još ugledate i na bokovima, grudima, stražnjici ili bedrima.

Proizvođači mnogih krema i losiona na tržištu tvrde da mogu spriječiti pojavu strija ili njihovo širenje, ali većina stručnjaka se slaže da ne možete puno učiniti u sprečavanju strija.

Možete ih pripisati genetici – ako ih je imala vaša majka, vjerojatno ćete ih imati i vi. Međutim, nanošenje krema na trbuh ne može štetiti, a može spriječiti isušivanje i svrbež kože. (Dobra je vijest da se strije obično povuku nakon poroda.)

Čini li vam se da ste u posljednje vrijeme izuzetno nespretni? Vaš centar ravnoteže pomiče se i u kombinaciji s razlabavljenim zglobovima može dovesti do sudaranja s namještajem ili spoticanja. Nažalost, ne možete mnogo učiniti da biste ga se riješili. Potražite neke fine ravne cipele i usporite – svi će vas razumjeti!

Što kažu stručnjaci

Vjerojatno već neko vrijeme ne patite od mučnina, ali sada ćete se možda suočiti s dva nova želučana problema – žgaravica i loša probava. Zašto sada?

"Tijekom trudnoće čitav gastrointestinalni sustav uspori," objašnjava stručnjak i medicinska sestra Margaret Comerford Freda. "Kao posljedica toga, mišići želuca i jednjaka se opuštaju, omogućujući probavnim kiselinama da uđu u jednjak i usta."

Jedite manje, češće obroke kako bi se vaša želučana kiselina održavala na optimalnoj razini – i provjerite kako sjedite dok jedete! Međutim, ako je problem veći nego što ga možete podnijeti, nikada se ne ustručavajte razgovarati sa svojim liječnikom.

Pristanak na kolačiće