27. tjedan trudnoće

Vaša beba

Nakon što su više od četiri mjeseca bili čvrsto zatvoreni, kapci bebe ponovno se mogu otvoriti. U kombinaciji s činjenicom da je vizualni dio njezinog mozga aktivan i da je većina struktura oka dovršena, otvoreni kapci znače da vaša bebica može vidjeti svijet oko sebe, koliko god on bio ograničen. Još uvijek ne može razaznati predmete, ali vidi svjetlost i sjenu.

Prateći njezine pokrete, možete pretpostaviti kako beba provodi dane i noći. Kao i bebe u majčinim naručjima, vaša se bebica uspavljuje njihanjem. Vaše dnevne aktivnosti možda vam se ne čine kao njihanje, ali plodna voda je tako dobar „jastuk” da vaša beba osjeća samo nježno njihanje. Stoga vjerojatno više spava tijekom dana.

Noću je možda drugačije kada legnete da biste se odmorili, a ona se probudi i spremna je za zabavu!

Vaša će bebica tijekom sljedećeg mjeseca dobiti oko 450 grama. Ovaj tjedan narasla je do oko 25 cm od tjemena do guze i teška je oko 900 grama – veličine je repe. Iako ubrzano raste, mozak i pluća su joj još uvijek nedovoljno razvijeni.

Vaša trudnoća

Tijekom trudnoće (i nakon nje) vaše grudi stalno će se mijenjati. Vjerojatno su nastavile rasti nakon početnog oticanja u prvom tromjesečju. Mnoge žene primijetile su da se i areola, tamni dio dojke koji okružuje bradavicu, nastavlja mijenjati.

U prvom tromjesečju vaša je areola vjerojatno postala tamnija. Sada se tamna koža širi i izvan granica areole. To se zove sekundarna areola i može prekriti pola dojke. Ne zna se točan razlog, no mnogi stručnjaci smatraju da je tamnija koža svojevrsna meta koja pomaže novorođenčetu da pronađe bradavicu kod dojenja. To je privremena promjena i traje do 12 mjeseci nakon poroda.

Kao i većina trudnica, vjerojatno imate izuzetno živopisne, možda čak i bizarne snove. Rađate odraslog sina. Nakon trudova i poroda shvatite da ste rodili leglo mačića. Novorođenče u vašim rukama iznenada otvori usta i kaže "mama, volim te." Čudni snovi su normalni!

Nećete nužno sanjati samo o trudnoći i bebi. Mnoge žene kažu da su im snovi tijekom trudnoće ispunjeni neobuzdanim avanturama i neobičnim pojavama. Što se događa?

Dramatični snovi tijekom trudnoće mogu biti posljedica viška hormona koji kolaju vašim tijelom. Ili jednostavno mogu biti način na koji se vaš um obračunava s raznolikim mislima i osjećajima kroz koje sada prolazite. Koji god da je razlog, uživajte u svojim živopisnim noćnim bjegovima od stvarnosti, ali ih nemojte shvaćati ozbiljno!

Što kažu stručnjaci

Jesti za dvoje ne znači jesti dvostruko više! To je osobito važno kada su u pitanju hranjive tvari kao bjelančevine.

"Kako biste tijekom trudnoće udovoljili svojim i bebinim potrebama za bjelančevinama, morate jesti „kvalitetne” bjelančevine," kaže stručnjak i medicinska sestra Margaret Comerford Freda. Dok možda mislite da jesti „zeleno” može biti zdraviji i bolji izbor, Freda ima par riječi upozorenja: "Većina životinjskih bjelančevina je kvalitetna, dok većina biljnih to nije."

Pristanak na kolačiće