29. tjedan trudnoće

Vaša beba

Ovaj tjedan je važna prekretnica u razvoju bebina mozga: dovoljno je sazrio da može pomoći regulirati tjelesnu temperaturu. Naravno, vaša beba nije još spremna činiti sve to sama – da bi joj bilo ugodno i toplo sve do rođenja, nužna joj je toplina vašeg tijela.

Također, nastavlja se razvoj živčanih stanica u mozgu. Kada se rodi, imat će ih na stotine milijardi. Možda vam se čini puno, ali treba napraviti zalihe jer ih nakon rođenja više neće moći proizvoditi.

Unatoč povećanju masnog tkiva, vaša je bebica još uvijek prilično mršava – samo 2 do 3 posto njezinih 1,2 kg čine masti. Sklupčana, dugačka je više od 26 cm, ali kada bi se mogla ispružiti, bila bi duža od 40 cm.

Vaša beba sve više nalikuje na potpuno razvijenu bebu. Lijepo se popunjava. Površina kože joj je glađa i bljeđa zbog sala koje je počela dobivati. To će joj salo biti ključan čimbenik u održavanju topline.

Bebica sada ima i trepavice, možda upravo sada trepće!

Vaša trudnoća

Sada ste u finalu – samo još 11 tjedana je pred vama! Tijekom sljedeća tri mjeseca beba će se najviše udebljati, a i vi. Vjerojatno ćete se u posljednjem tromjesečju udebljati za oko 5 kg. U prosjeku je to oko 0,5 kg tjedno.

Događa li vam se da se iznenada probudite s grčevima u listovima? Grčevi u nogama čest su problem tijekom trudnoće, iako ne pate sve trudnice od njih. Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni što ih uzrokuje. Jedni tvrde da je uzrok dodatna težina koju vaše noge moraju nositi, a drugi misle da bol možda signalizira nedostatak kalcija ili kalija. Grčevi mogu biti i posljedica pritiska koji maternica provodi na živce koji vode prema nogama.

Ako vas uhvati grč, lagano rastegnite nogu, savijajući stopalo i povlačeći nožne prste unatrag. Može pomoći i istezanje tijekom dana i neposredno prije odlaska u krevet. Pazite da konzumirate hranu bogatu kalcijem (najbolji su mliječni proizvodi), ali i onu koja sadrži dosta kalija (npr. banane).

Što kažu stručnjaci

S približavanjem termina poroda, vrijeme je da razmislite o zahvatima tijekom poroda, ako ih uopće želite.

"Na oko 10 do 20 posto rodilja u Hrvatskoj provodi se epiziotomija tijekom rađanja prvog djeteta ", kaže primalja Ines Horvat. "Epiziotomija je mali kirurški rez koji se radi na tkivu međice u svrhu povećanja vaginalnog otvora te pružanja pomaganja lakšem porodu bebe."

Pristanak na kolačiće