Kako postići da se zubići vašeg mališana sjaje

Suzanne Dixon

Zdravlje zuba od vitalnog je značaja za opće zdravlje i izgled u djetinjstvu, a i tijekom cijelog života. Preventivna stomatologija sada je tako dobra da se naša djeca mogu radovati što će te bisere cijelog života očuvati bijelim i blistavim.

A sada znamo toliko o uklanjanju straha i bola iz stomatološke ordinacije da djeca doista ne bi trebala imati razloga za zabrinutost kada je vrijeme za jedan od tih polugodišnjih posjeta.

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da vaše dijete dobiva pravu njegu i razvija stav koji će osigurati da njegov osmijeh ostane blistav za cijeli život.

Izaberite zubara koji se prijateljski odnosi prema djeci

Postoje pedijatrijski zubari koji imaju dodatnu obuku i specijalizaciju za stomatološke probleme djece. Ako takvog nema u vašoj zajednici, tražite zubara čija vam čekaonica, stav osoblja i odnos s djecom govore da će to biti dobro iskustvo. Možete čak pitati i svog liječnika za savjet.

Dođite prije vremena

Dovedite dijete prije zakazanog vremena kako bi se upoznalo s mjestom.

Pazite na vlastiti stav o zubaru

Mnogi roditelji imaju neke uspomene ili loša iskustva sa zubarima i oni mogu prenositi neizrečene negativne poruke o stomatološkoj stolici. S djetetom treba ići roditelj koji može biti najpozitivniji.

Imajte poštovanja prema mliječnim zubima

Iako će vaše dijete izgubiti svoje prve zube, ispravno ih održavajte – uključujući plombe, zaštitne premaze i vađenje zuba koji su umrli – svi su oni dio osiguranja da će zubi ispod desni i čeljusti rasti dobro i ostati zdravi.

Budite spremni za prijedloge o njezi koji nisu bili opcija kad ste vi bili dijete i ne zaboravite postaviti puno pitanja.

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kod kuće između posjeta kako bi zubići bili blistavi:

Učite djecu da zube peru dva puta dnevno

Najbolje vrijeme je nakon doručka i prije spavanja. Nadzirite barem večernje pranje zuba djece mlađe od 7 i nadzirite svako pranje zuba djece mlađe od 4 godine.

Upotrebljavajte mekanu četkicu

Tvrde četkice stružu desni i mogu potaknuti bakterije. Promijenite četkicu svakih šest mjeseci ili prije ako se istroši.

Stavite mjerač vremena u kupaonicu

Namjestite ga na dvije do tri minute. Toliko je potrebno da bi se zubi stvarno očistili.

Provjerite fluorid

Kontaktirajte svog liječnika o upotrebi fluoridnih nadomjestaka, budući da će vrsta i količina ovisiti o sadržaju fluorida u lokalnoj vodi. Nemojte pretpostavljati da je fluorid iz flaširane vode dovoljan!

Izbjegavajte ljepljivu hranu

Neke vrste gumenih i voćnih bombona uglavnom su od šećera i ostaju cijeli dan na površini zuba.

Uz dobru stomatološku skrb kod kuće i u ordinaciji – kao i ispravnu količinu fluorida – vaše dijete treba krenuti prema odrastanju s bijelim, blistavim smiješkom. I ne zaboravite početi štedjeti za ortodontsku skrb – oni aparatići bit će potrebni prije nego što mislite!

Pristanak na kolačiće