Kako postići da zubići vaše bebe budu jaki

Jane Chou

U usporedbi s drugim prekretnicama, pojava prvih zuba prilično je nepredvidljiva. Naime, dok je prosječna dob za prve zubiće 6 mjeseci, neke se bebe rode s jednim ili više zuba, dok druge još uvijek imaju bezubi osmijeh na svoj prvi rođendan.

Kad god vaše dijete dobije prvi zub, trebate pojačati higijenu usta kako bi se osiguralo da bebin osmijeh ostaje lijep. Prvi je korak razumjeti kako nastaju šupljine.

Uzročnici šupljina

Kao i kod svakog drugog, i u bebinim se ustima nalaze bakterije. Kad ona jede ili pije, nešto hrane ili napitka zadržava se u ustima. Bakterije se onda hrane tim ostacima, proizvode kiseline koje napadaju zube i stvaraju rupe u vanjskom sloju (ili zubnoj caklini), koje se zatim razvijaju u šupljine.

To je razlog zašto je održavanje čistoće bebinih zuba i zubnog mesa između obroka nužno potrebno. Srećom, to je lako učiniti.

Kako štititi bebine zube od kvarenja

Od prvog dana stvorite naviku tako što ćete nježno brisati njezino zubno meso nakon svakog obroka i prije spavanja – čak i prije nego što se pojavi prvi zub.

Uzmite čist komad gaze ili krpu umočenu u vodu. Kad bebi izbiju zubi, možete preći na četkicu.

Bebe ne mogu ispljunuti po naredbi, tako da je najbolje jednostavno upotrebljavati samo četkicu, umjesto paste za zube s fluoridom koju bi one mogli pojesti. Provjerite s pedijatrom svog djeteta, koji vas može savjetovati o tome kada se trebate prebaciti na pastu za zube.

Ako vaše dijete ožedni između obroka, ponudite mu vodu kada je to moguće i ograničite sokove te slatke ili ljepljive namirnice, kao što su kolači i slatkiši.

Kako bi se izbjeglo prenošenje bakterija koje uzrokuju šupljine iz vaših usta u bebina, nemojte dijeliti hranu ili piće, niti stavljati njegovu žlicu ili dudu u svoja usta. Pitajte liječnika o fluoridu, koji jača zubnu caklinu vaše bebe i čini je otpornijom na kiseline.

Iako su ti mliječni zubi privremeni, oni su ipak važni. Ne samo da vaše dijete treba mliječne zube za žvakanje i govor, oni služe i kao rezervirana mjesta za dolazak trajnih zuba.

Zaključak: Čistite zube i zubno meso od samog početka kako biste uživali u prekrasnom osmijehu svog mališana u godinama koje dolaze.

Pristanak na kolačiće